PERSÈFONE

"La reina que porta la mort" coneguda com a Persèfone, és la reina de l'inframón i guardiana dels secrets dels morts. És filla de Zeus i Demèter (la deessa de l'agricultura, la terra i els cereals), i va ser raptada pel seu propi oncle, Hades, el qual s'havia enamorat d'ella. Un dia ella estava recollint flors amb les seves amigues les nimfes, en un moment en que ella va anar a agafar un lliri/narcís (hi han diferents versions), la terra es va obrir en una esquerda, a través de la qual va aparèixer Hades i se la va emportar amb ell, convertint-se així Persèfone en la deessa de l'infern.

Es diu que Zeus va ser còmplice de tot això mentre Demèter estava absent, i en veure la desaparició de la seva filla va entrar en una profunda depressió i va recórrer grans camins en busca d'ella. Temps després Zeus se'n va penedir del que havia fet i ordenà a Hades que li tornés la seva filla. Aquest va accedir, encara que tenia una última trampa sota la màniga. Quan Demèter va baixar a l'inframón a recollir la seva filla, la jove no va resistir la temptació de menjar sis llavors d'una magrana, la qual Hades havia plantat, condemnant així  Persèfone a estar 1 mes per cada llavor que es va menjar a l'infern, per tant estaria sis mesos a l'inframón i sis amb la seva mare.    
                                                                      
     
 El rapte de Prospèrina de P.P Rubens 1636-1637        El rapte de Persèfone Christoph  Schwartz 
                     
La llegenda diu que la primavera ve d'aquest rapte per part d'Hades, ja que quan Persèfone va ser portada a l'infern les flors de l'Olimp van morir de tristesa, però quan ella tornà, les flors van tornar a néixer a causa de l'alegria que els hi donava el retorn de la jove. D'aquesta manera es representa l'anada i tornada de la primavera i l'estiu, amb la vida cíclica de Persèfone. Per altre banda, quan ella està amb Hades a l'inframón, Demèter (se la denomina "portadora de les estacions") torna estèril la terra, i d'aquesta manera apareixen l'hivern i la tardor.
                                                                         
     

Angie Soto 
4t ESO

Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
Molt interessant aquesta entrada. No sabia que la reina que porta la mort era Persèfone, tampoc no en sabia molt sobre Persèfone. En sabia d'ella molt poca cosa, però m'ha agradat molt la teva entrada. S'entén perfectament i m'ha agradat que hagis aportat molta informació sobre Persèfone.
Bona entrada!!
Yvonne.A.Frimpong ha dit…
Una pregunta que sempre m'he fet és el perquè els deus s'enamoren de la seva pròpia família
Laura Font ha dit…
Molt interessant, m'ha semblat curiós la manera en que expliquen els pas de les estacions amb la llegenda de Psiqué. LLegint aquesta entrada m'ha sorgit la curiositat de saber com era Psiqué en la seva etapa més infantil i com va ser la seva infància: tenia relació amb Hades abans d'aquell rapte, i amb el seu pare?...
Maria Vasileva ha dit…
Bona feina. La teva entrada està molt bé i és correcte. Fa poc vaig llegir sobre aquest mite, però en una altra versió i la veritat aquesta també m'ha semblat molt bona. No havia arribat a sentir el de les llavors i com Persèfone es va haver de quedar sis mesos amb Hades i sis amb la seva mare a partir d'aquestes llavors. Penso que és molt interessant i té molt sentit relacionar aquest mite amb les estacions i com canvien segons cada una.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES