AFRODITA A L'ACTUALITAT


Afrodita és la deessa del amor, la luxúria, l'atracció física i el sexe. Segons el mite, Afrodita va néixer quan Cronos va tallar els testicles a Urà i els va tirar al mar mediterrani, de l'espuma va florir Afrodita i des de aleshores va es va convertir en la deessa més desitjada. Aquesta deessa protagonista de grans mites i infinites representacions té més influencia en la cultura occidental a la actualitat de la que pensem.

Per començar podem parlar de coses que porten el seu nom com a referència, com per exemple el fruits que estimulen a nivell sexual reben el nom de fruits afrodisíacs. La paraula "hermafrodita" per anomenar a les persones intersexuals, és la fusió entre Hermes i Afrodita, la representació del sexe masculí i el sexe femení en una mateixa paraula.  També és una figura que s'ha agafat com a signe de apoderament femení i de llibertat sexual i imatge del feminisme. Continua sent molt influent  en els es estàndards de bellesa occidentals, tenim tendència a identificar un cos "bonic" amb Afrodita. I sobretot és una de les grans representacions en el Renaixement que tot i no ser a l'actualitat nosaltres som els hereus dels canvis que va implicar aquest moviment cultural, arquitectònic, artístic... 

  El naixement de Venus, Sandro Botticelli (1484-1485)

De fet, actualment encara es commemora una festa característica de l'antiga Grècia en honor a Afrodita i altres regions properes. La festa durava un mes, des de la tercera setmana de juny fins la tercera de juliol, tot i que no es conserven gaires proves de en que consistia aquesta celebració. Es creu que la festa començava amb el sacrifici d'un colom i amb la seva sang es purificava el temple de la deessa, després anaven a l'aigua i feien ofrenades com sal, pa en forma fàl·lica, flors, encens... A l'actualitat aquesta festa no és igual que a l'antiga Grècia sinó que normalment per aquelles èpoques del any es fan exposicions o recitals en commemoració. 

És evident que la influència del món clàssic te molt de pes en la cultura occidental i que la deessa de l'amor, la bellesa i la fecunditat és més present al nostre dia a dia del que aparentment podríem pensar. 

Gina Rodrigo
1r BAT 

Comentaris

Laura Font ha dit…
Entrada molt interessant! Es impressionant la quantitat d'aspectes i referències d'Atena que es mantenen en l'actualitat, molt més del que ens pensem. Aquesta entrada m'ha agradat perquè explica la història d'Atena d'una manera diferent ja que s'explica des del punt de vista actual.
kawtar el mouden ha dit…
M'ha agradat molt la teva entrada. Ja en sabia molt sobre aquesta deessa però hi ha informació a la teva entrada que jo no sabia. S'entén perfectament, una entrada molt interessant. M'ha agradat que hagis explicat coses que fan referència a la actualitat.
Sara Torres Pedret ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant, sí que tenia certs coneixements sobre el mite d'Afrodita, però no pensava que hagués repercutit tant en l'actualitat i sobre els estàndards. Mai si no hagués llegit aquesta entrada, mai hauria pensat que la paraula "hermafrodita" estigués composta per Hermes, per Afrodita sí, però per Hermes, una curiositat que m'ha sobtat.
Angie Soto ha dit…
M'ha sorprès la quantitat de coses actuals que estan relacionades amb Afrodita, no en tenia ni idea, m'ha semblat molt interessant i entretingut ja que et posa a pensar en la seva rellevància en el mon actual. Molt bona entrada.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)