MEDUSA

La història de Medusa és bastant coneguda; tots hem sentit a parlar de la dona-monstre amb cabell de serp, que quan la mires et tornes de pedra. Però com la majoria de mites, hi ha diferents versions.

Medusa era una de les tres germanes Gorgones, l'única de les tres que no era immortal. A vegades es diu que les Gorgones són filles de Gaia.

El nom Gorgones deriva d'una paraula grega que significa "terrible", en canvi el nom Medusa deriva d'un verb que significa "protegir", ja que Medusa no va néixer monstre.

Medusa, Gian Lorenzo Bernini

En el seu moment, Medusa era una bella donzella, que dedicava la seva vida a ser sacerdotessa a la deessa Atena. Un dels requisits d'Atena és que les seves sacerdotesses siguin verges, i que donin la seva vida per ella.

Posidó trobava Medusa molt bonica i encantadora, però Medusa, que era lleial a Atena, el va rebutjar. Llavors Posidó la va violar a dins del temple d'Atena.

Per haver-li sigut deslleial, Atena va castigar a Medusa, la va enviar a una illa llunyana, i convertida en un monstre amb cabell de serps i ulls de pedra, perquè cap home la tornés a voler mai més. A més a més, Medusa només veia homes que li volien fer mal, però al mirar-los, es tornaven de pedra davant dels seus ulls. Tenia por dels seus poders, i estava enfadada amb els deus per la seva sentència injusta, per tant es venjava matant tots els homes que se li enviaven per matar-la. 

Sembla injust que en comptes de simpatia per Medusa, l'únic que se li fa es castigar-la per una cosa que no va ser culpa seva. Això ens diu molt del caràcter d'Atena: no sembla una gran defensora de les dones. Però per altra banda, hi ha historiadors que consideren que Atena va ajudar Medusa convertint-la en monstre per protegir-la de la violència dels homes.

Avui en dia, Medusa és un símbol que s'utilitza per representar les víctimes de violació o d'agressió sexual. És un símbol de reivindicació i de poder contra aquest tipus d'agressió, fins hi tot hi ha gent que s'ho tatua.


Phoebe Serres

1r Batx

Comentaris

Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! Tot hi ser un mite conegut com bé has dit. Hi han moltes coses que desconeixia com que era sacerdotessa de la deessa Atena, i una altre fet que desconeixia era que ella realment no va néixer podent petrificant la gent.
Marc Gómez ha dit…
Trobo que està molt bé que hagis fet una entrada sobre Medusa, ja que gairebé sempre n'hem sentit parlar d'ella com a un monstre que no tenia pietat per ningú, quan en realitat ella mai va triar que el seu destí fos així de desastrós. També m'ha agradat que n'expliquis la seva simbologia, que actualment s'està popularitzant bastant.
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada molt interesant. He vist moltes coses que desconeixia de la Medusa com un dels requisits d'Atena era que les seves sacerdotesses siguin verges i que donin la seva vida per ella. M'ha agradat molt la teva entrada, molt ben explicada i la informació que aportes és molt interessant.
Edurne Ruiz ha dit…
Opino el mateix que tu: a Medusa se la va jutjar malament i el que hauria d'haver sigut castigat hauria d'haver estat Posidó. Fent la reflexió sobre Atena, realment pot ser l'únic que ella volia era que les dones l'adoressin i li fessin ofrenes perquè no va ser gens just que tractes així a Medusa.
MANAL BOUKILOU ha dit…
Molt bona entrada, em sembla molt interessant que hi ha gent que porta el tatuatge de medusa i, té com a significat que aquella persona ha set agredida sexualment, no ho he escoltat mai la veritat. Sempre hem tingut una mala imatge de ella per tots els mites que ens han explicat, però personalment penso que és el contrari. A sobre Medusa mai va triar que el seu destí fos així, per tant, penso que va tenir un càstig molt injust. Com tu has dit, Atenea si que és veritat que té un caràcter bastant fort, però penso que Atenea estava "gelosa" de que els altres homes es fixin en Medusa i no en ella, i per això, va transformar el cabell de Medusa en serps i va fer que la seva mirada petrifiqués, per tant, crec que no ho va fer amb la intenció de protegir-la de les violències dels homes.
Però molt bona entrada i molt ben explicada!
Angie Soto ha dit…
Em sembla molt important parlar de Medusa ja que ens fa adonar-nos que fins i tot en la mitologia l'agressió sexual és present. M'ha sorprès que hi hagin dos punts de vista respecte al que va fer Atenea, no hi havia pensat en que potser l'estava protegint. Definitivament es una entrada molt interesant i jo diria que necessària, perquè penso que no es parla tant de Medusa com s'hi hauria. Molt bona entrada!
Lucas Torres ha dit…
Una entrada que te un tema força important. És trist saber que al món encara hi hagi assetjament a les dones i que la societat només castigui a la dona perquè pensen que les dones provoquen els homes.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada bastant important. Sempre he pensat en: Per què creu Atena que Medusa, la victima, es mereix ser castigada? Sempre em pregunto això però vaig pensar que en lloc d'un càstig, i si fos un protecció? És a dir, protegir a la Medusa i donar-li el poder de fer inofensius els homes que la miraven. Si no m'equivoco, el seu cap s'utilitzava com a símbol per marcar els refugis de dones. De totes maneres és la meva teoria en lloc de veure a Medusa com una dona serp espantosa.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES