27 de novembre del 2014

ESFINX

El dimarts, 21 d'octubre del 2014, els arqueòlegs que portaven a terme una excavació, datada entre el 325 i el 300 a.C, des del 2012, van desenterrar el cap d'una de les dues esfinx que vigilaven l'entrada d'un temple funerari de l'època d'Alexandre el Gran. El cap es va trobar a la tercera cambra de la tomba, dins d'un llindar de marbre, a una profunditat de 15 centímetres. 



El cap és de marbre, mesura 60 centímetres i està pràcticament intacte, només té un petit trencament al nas. També té rissos caient sobre l'espatlla esquerra de l'estàtua i senyals d'un color vermellós. El cap s'ha assignat a l'esfinx oriental.


         
                                                   
A més a més, els arqueòlegs van descobrir alguns fragments de les ales de l'esfinx a la tercera cambra. Aquesta, és la mateixa on hi van descobrir un mosaic de 3 per 4.5 metres que representa el rapte de Persèfone. En descobrir més coses i en haver pogut accedir a tota la superfície de la cambra, després de netejar-ho tot, s'esperen poder entrar a una nova porta. 

En conjunt, el monument d'Anfípolis destaca per les seves grans dimensions i es podria dir que és el més gran de Grècia. 

QUÈ ÉS UN ESFINX?
L'esfinx és una figura de la mitologia egípcia i grega, però que és representada diferent en cada una d'aquestes dues mitologies. 
En la mitologia egípcia, l'esfinx es representa com un lleó ajagut amb cap d'home, que representava habitualment el faraó. En canvi, en la mitologia grega l'esfinx era dotada d'ales d'ocell de presa, cos de lleó i el rostre de dona. Sovint s'utilitzava com a motiu decoratiu de les tombes. 
Esfinx egípcia

Esfinx grega


L'ENIGMA DE L'ESFINX



Lioba Sallés
1r Batx

9 comentaris:

Anònim ha dit...

És una entrada molt bonica. I desconeixia que existien esfinxs grecs. Només coneixia els egipcis.

Valery Valencia ha dit...

Què interessant! Resulta increïble que encara avui es trobin tantes coses d'aquella època que no fan més que demostrar-nos que important que va ser aquest imperi.

Unknown ha dit...

No sabia que a Grècia també hi havien esfinxs. Interessant i molt ben explicat!

Júlia Rama Vilaró ha dit...

M'ha agradat molt l'entrada, i també crec que això ajuda a demostrar importància de aquestes cultures com ha dit la Valery. També m'ha encantat que posessis aquest capítol de "Una mà de contes" i m'ha emocionat ja que jo ho mirava de petita. Genial!

Unknown ha dit...

Molt bona entrada, lioba! Jo tampoc sabia que existissin esfinx en la mitologia grega, i també m'ha agradat molt el capítol de la mà de contes, igual que la Júlia.

Unknown ha dit...

Jo no sabia que també hi havia Esfinx gregues, així m' ha semblat molt interessant aquest descobriment! Per altre banda, també m' ha semblat molt ben trobat el capítol de "Una Mà de Contes":)

Anònim ha dit...

No sabia que existís l'esfinx a l'antiga Grècia, només tenia present l'esfinx egipci. Sincerament m'agrada més com era l'esfinx de la mitologia grega. Moltes felicitats per aquesta entrada Lioba!

Unknown ha dit...

Una entrada excel·lent, com alguns han dit, jo tampoc sabia que els grecs també tenien l'esfinx, sempre he pensat que els egipcis eren únics que tenien l'esfinx amb el cap de persona i cos de lleó. Molt ben penat el Google Maps, així he pogut descobrir on hi han més de restes d'excavacions.

Judith Rodríguez ha dit...

M'ha sorprès el fet de que hi haguessin esfinxs a Grècia ja que em pensava que eren pròpies d'Egipte i exclusives de la regió. Per altra banda trobo curiós que els grecs representessin les esfinxs amb cos de dona.
Bona feina!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts