23 de desembre del 2022

AFRODITA

El nom d'Afrodita en llatí és Venus.

Afrodita és la deessa de la sexualitat, de l'amor i de la bellesa. Simbolitza els principis universals de la fertilitat i de la vida. Va néixer de l'escuma del mar quan hi van caure els genitals d'Úranos. El pare de l'Afrodita, Zeus, la va casar amb Hefest, qui era constantment infidel amb diversos amants, sobre tot amb Ares de qui va tenir els seu fill Eros (Cupido). Afrodita apareix generalment com una bella jova nua i els seus atributs son les roses, la petxina, sobre la qual va navegar tot just després de néixer, la poma, el símbol eròtic a l'antiguitat, i el colom. Li son propis també la seducció, els somriures, el perfum i les joies. Afrodita és una deessa molt seductora, pot ser terrible per qui no la respecta, com Hipòlit, el fill de Teseu.

De vegades es desplaça amb un carro tirat per coloms, cignes o pardals i acompanyada per les tres Càrites o Gràcies.

També és molt coneguda per el seu caràcter i malediccions ja que es venjava amb malediccions.  

Afrodita al bany, c. 100a.C, Museu Arqueològic, Rodes.

Afrodita es considera a dona que més bellesa té. Afrodita amb Atena i Hera, van demanar el fill del rei Troia que digues qui era la mes bella de totes tres, Afrodita va ensenyar tota la seva bellesa i seduir a tot París prometent-li l'amor de la dona mortal més bella de la terra. Finalment París es va deixar convèncer i va donar el vot a Afrodita com la dona més bella. 

El judici de París, Peter Paul Rubens,1638 – 1649


Creguda haver nascut a prop de Xipre. Afrodita va ser espacialment adorada a Pafos- una locació geogràfica que dóna senyal dels seus orígens orientals com a deessa de la fertilitat i d'una possible evolució de la deessa Fenícia Astarte o de la Propea a l'Est, Innana ( Ishtar ).

Les dues àrees, tant Grècia com el Pròxim Orient van ser testimonis de l'intens intercanvi cultural que va precedir el segle Vlll del Període Arcaic (AEC) i hi ha una possibilitat significativa ja que Hèrodot, l'historiador Grec del segle V AECmeciona que el lloc de culte més antic per Afrodita va ser a Ascalón a Síria. 

També és possible que la deessa es derivés d'una deïtat enterament local a Xipre. La forta associació amb l'illa s'evidenciava en el seu nom comú, Xipriota, que vol dir de "Xipre". 

El naixement de venus, Alexandre Cabanel (1863)


Kawtar El Mouden
4t ESO

4 comentaris:

Yvonne.A.Frimpong ha dit...

És curiós com afrodita evoluciona de manera diferent segons la localitat

Laura Font ha dit...

Afrodita, una figura de la mitologia grega que sempre em sentit a parlar, ha estat sempre molt present en molts mites hi ha estat representada en moltes obres d'art, escultures... En aquesta entrada està molt ben explicada la vida d'aquesta, i moltes curiositats més desconegudes i molt interessants.

Angie Soto ha dit...

Que interesant! Es molt curiós que sempre veiem la típica imatge d'Afrodita sobre una petxina, però no parlem sobre l'origen de cada detall com es la petxina o l'origen de la mateixa Afrodita. Penso que esta molt ben explicada l'entrada i que té molta informació molt fàcil de digerir, bon treball!

Maria Vasileva ha dit...

Molt bona feina. T'has pogut explicar molt bé i resumir la seva procedència i vida. Afrodita és una figura molt vista en la majoria de mites que coneixem i sempre hi surt i la veritat en penso que és molt interessant i sempre deixa alguna cosa per aprendre. No sabia que Afrodita va néixer a Xipre, i gràcies a la teva entrada he après una mica més.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts