28 de desembre del 2022

El MITE D'EROS I PSIQUE

Psique era una jove, mortal i bella, filla del rei d'Anatòlia. Era tan bonica que tothom era digne d'obtenir la mà d'aquesta noia, fins i tot el poble va deixar de costat a la deessa Afrodita per admirar a la jove Psique. 

Afrodita, gelosa i molt enfadada, va enviar el seu fill Eros, déu de l'amor, perquè li tirés una fletxa i així s'enamorà de l'ésser més lleig. Però Eros es va apuntar a sí mateix i va quedar bojament enamorat de la jove Psique.

Després el rei d'Anatòlia, va anar a visitar l'Oracle de Delfos, perquè veia que la seva filla encara no s'havia casat amb cap home. L'Oracle li va demanar que portés Psique a un turó, on Zeus alliberaria un ésser temut. Més tard Psique va ser portada al turó i quan es va despertar es va trobar en un palau on va gaudir d'aliments, vestits, joies... Només havia d'esperar a la nit per saber qui era l'home que la va complaure. Quan va arribar la nit, Psique estava adormida, l'home va aconseguir que l'estimés i la tractés com una reina, però mai li veurà la cara a l'home. 

Tot era molt bonic per les germanes envejoses de Psiques li van fer despertar moltes intrigues de qui era aquell home misteriós. Ella va esperar a la nit per poder matar-lo, ja que les germanes li van dir que és un ésser monstruós perquè, no es deixava veure la cara. Psique quan va tenir l'oportunitat de veure'l va esbrinar qui era. En veure el seu rostre esbrina que és el deu de l'amor, Eros.

Eros, quan va ser descobert, immediatament se'n va anar d'aquell lloc. Psique després del seu gran penediment se'n va anar cap al temple d'Afrodita, mare d'Eros, per demanar-li ajuda. La mare d'Eros li va posar quatre proves. Les tres primeres les va poder superar, però la quarta va ser la que no va poder superar, ja que va tocar el punt dèbil d'ella, la curiositat. Afrodita li va dir que havia d'anar a visitar el regne dels morts on estava Persèfone per obtenir l'essència de la immoralitat. Persèfone li va lliurar l'essència en una capsa d'or la qual no podia ser oberta en cap moment. Però Psique va caure en la temptació i la va obrir, de seguida va quedar adormida profundament.

Finalment, Eros quan es va assabentar del succés, la va despertar amb una fletxa, perquè li va demostrar valentia i amor amb les proves que va realitzar. I també Eros va demanar al deu Zeus en poder viure per sempre junts a l'Olimp, Eros i Psique.


                        Eros i Psique, o el Bes, d'Antonio Canova (Possagno, 1757-1822)


Iman Barmou 
1r batx

5 comentaris:

Sara Torres Pedret ha dit...

Un mite molt interessant. Eros va seguir les odres de la seva mare i en veure Psique, va decidir que volia ser el seu enamorat. Aconseguit l'amor de Psique després d'un seguit d'infortunis.

Angie Soto ha dit...

Que entretingut aquest mite, crec que es una entrada molt interessant ja que té molta informació que en general s'entén molt bé. Molt bon treball.

Edurne Ruiz ha dit...

Em sembla un mite molt curiós i bonic perquè Psique no estimava a Eros per qui era o pel seu físic. Em molesta que Afrodita sempre estigues atacant a les dones que es consideraven més boniques que elles quan se suposa que les hauria de protegir, això mai ho entendré.

MANAL BOUKILOU ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interesant i és bastant curiós que Eros no volgués mostrar el seu rostre. Personalment, penso que l'amor de l'actualitat no té res a veure amb l'amor de l'antiga Grècia, i amb aquest mite i amb els altres podem veure perfectament la diferència. Aquest mite il·lustra el concepte d'amor de Grècia, fins i tot té moltes semblances amb el del romanticisme.

Doae Boussatta ha dit...

És una historia d'amor bonica però tràgica, si no fos per la intriga que li van crear les germanes, Psique i Eros podrien haver viscut una vida feliç, ja que ella l'estimava pel què era i no pel seu físic. És un clar exemple de deixar-se emportar pel que et diuen.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts