ARISTÒTIL

Aristòtil va ser un filòsof grec. Juntament amb Plató és un dels filòsofs més importants de l'antiguitat i un dels més importants de tota la història de la filosofia, un dels grans pensadors de la humanitat. Aristòtil va dominar tots els coneixements de l'època, ens els que més va destaca va ser en: filosofia, biologia, matemàtiques i psicologia ja que va fer contribucions significatives en aquest àmbits. 

Es podria dir que Aristòtil és l'autèntic creador de la filosofia, ja que va crear molt vocabulari tècnic que a dia d'avui utilitzem com: "física", "ètica", "lògica", "política", "metafísica"...

BIOGRAFIA: 

Aristòtil va néixer Estagira, on actualment es coneix com Stavros a l'any 384 a.C. El seu pare es deia Nicòmac i era el metge del rei de Macedònia i la seva mare era llevadora, aquests però van morir molt joves. Per això, Aristòtil amb l'edat de disset anys se'n va anar Atenes per estudiar a l'acadèmia platònica, allà hi estarà vint anys fins la mort de Plató que va ser el seu mestre. Després de la mort del seu mestre va marxar d'Atenes, i durant aquesta època va pensar la seves pròpies teories així apartant-se dels ensenyaments de Plató. Durant tres anys va viure amb un seu company de l'acadèmia Hèrmies, es va casar amb la seva filla adoptiva anomenada Píties i van tenir una filla que també la van anomenar Píties. 

Aristòtil torna anar cap Macedònia, en aquest temps dona lliçons a Alexanrdre el Gran, de fet Aristòtil va ser qui el va animar a la conquesta oriental i la seva actitud cap a Pèrsia. L'any 335 a.C va tornar Atenes per fundar la seva pròpia escola anomenada liceu, allà es va dedicar a la investigació i va fer cursos durant dotze anys. Durant aquesta època la seva dona Píties va morir i es va casar amb Herpília que van tenir un fill junts anomenat Nicòmac, en honor el seu pare. En aquest anys Aristòtil va escriure la majoria de la seva obra, sobretot molts diàlegs però s'han trobat molts pocs fragments. 

El final Aristòtil ha de fugir d'Atenes a causa de Eurímedon Hierofanta, que el va acusar de no honrar els déus, se'n va anar a Calcis i allà va ser on va morir a l'edat de 62 anys per causes naturals. 

Escultura de Lysippos 

OBRES MÉS DESTACADES: 

- Analítics (lògica)

- De anima ( psicologia) 
                                                     
- Metafísica 

- Política

- Retòrica 

- De caelo ( astronomia) 

- Física (filosofia natural)       



  

EL LLEGAT D'ARISTÒTIL: 

La figura d'Aristòtil ens ha deixat un dels sistemes filosòfics més profunds i complets de la filosofia antiga. Entre moltes altres coses ens ha deixat: la teoria de la generació espontània, acte i potència, motor immòbil. També ens ha ensenyat la naturalesa del mar i del vents, el recorregut de les estrelles, la duració del món... 

Una cosa està clara, és que la figura d'Aristòtil és molt important en la societat d'avui en dia, ja que molts dels seus coneixements encara perduren en els nostres temps i en el nostre dia a dia.

Si us interessa i voleu saber més coses sobre la filosofia d'Aristòtil ús deixo un vídeo que us ho resumeix i s'entén bé.


Laura Font 
4t ESO 

Comentaris

MANAL BOUKILOU ha dit…
Aristòtil és un filòsof bastant interessant i curiós , i penso que sense ell no sabríem res de la filosofia i no tindríem gaires coneixements, respostes de les preguntes que ens fem, i sobretot gràcies a ell sabem què és la ètica. Penso que aportava moltes teories lògiques i respon a grans preguntes de la humanitat i ens deixa una mica més clar aquella pregunta que ens fem tots.
És un filòsof que en l'actualitat s'estudia molt d'ell i això ens genera un bé a tothom, perquè podem obtenir coneixement dels nostres avantpassats.
Angie Soto ha dit…
Quina entrada més interessant! Penso que parlem molt d'Aristòtil com a filòsof però quasi mai indaguem en la seva història, m'ha sorprès que es casés amb la seva filla adoptiva. Em sembla una entrada molt ben explicada, molt detallada, i amb informació molt interessant, bon treball!
Arnau Espina ha dit…
És curiós perquè ara se'ns faria impensable que certes matèries com la filosofia o la biologia, no existissin, però el cap i a la fi algú les va haver d'inventar. Això, com bé explica en aquest article, també passa en el cas d'alguns conceptes que també va crear Aristòtil. En el cas dels conceptes, trobo que ha de ser molt curiós que algú trobi la necessitat de crear un concepte nou, però justament Aristòtil no es va equivocar, i una mostra d'això és que els seus conceptes es seguiexen utilitzant milers d'anys després.
Edurne Ruiz ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada. No en tenia ni idea de què havia fet Aristòtil per ser tan reconegut, però m'ha quedat molt clar tal com ho has explicat. Em sorprèn molt que només una persona pogués tenir tants pensaments com per poder inventar vocabulari tècnic com física, política o metafísica. Una entrada molt interessant i sobretot entenedora i ben introduïda al tema.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES