LA CAPSA DE PANDORA

Segons la història, quan va arribar el moment de la separació dels mortals i els immortals, es van separar gràcies a un engany. Prometeu va aconseguir que quan els homes fessin un sacrifici als déus, els homes es quedessin amb els ossos i els immortals la carn i els òrgans dels animals per gaudir-ne i poder alimentar-se. Zeus en assabentar-se del que ha fet Prometeu, Zeus decideix treure el foc als homes com a càstig. Però novament Prometeu va obtenir el fet de retornar el foc als homes.

Zeus quan es va adonar que Prometeu torna a tenir el foc i els homes també, es posa molt furiós, així doncs li ordena a Hefest que crearà una figura bella princesa d'argila tan bella com un immortal i va ordenar-li que li doni vida. Aquesta figura la van crear amb molta bellesa i sensualitat, i per últim el que li van donar és bonic i dolent és la capacitat de seduir i mentir per crear caos. Aquesta figura és anomenada Pandora i és coneguda com la primera dona que porta el mal amb ella.

Després d'això, l'Home havia d'escollir entre: evitar el matrimoni, i tenir una vida on no perdria les riqueses materials, sense la possibilitat de tenir una descendència que mantingui les possessions després de la seva mort o, casar-se i viure constantment amb els mals que portava la dona.

Prometeu va advertir a Pandora que no agafés cap regal o cosa material de Zeus, però Pandora no li va fer gaire cas, ja que va acceptar el regal de Zeus que era la capsa de pandora. El que tenia aquesta caixa eren tots els mals del món, quan ella obra la caixa regalada per Zeus surten els mals i el que queda dins és l'esperança. I d'aquí surten tots els mals que fan els homes.

La capsa de pandora és una metàfora que intenta explicar, les decisions i accions que fem al llarg de la nostra vida, i aquestes decisions fan que desencadenin múltiples conflictes.


                                                Pandora, Dante Gabriel Rossetti, 1879

                            Iman Barmou

1r batx

Comentaris

Laura Font ha dit…
Entrada ben explicada i interessant, m'agradaria que s'hagués explicat més sobre les repercussions d'aquest mite i com es pot relacionar amb l'actualitat i les metàfores que també es poden deduir. Una pregunta que m'ha sorgit llegint aquesta entrada és: Per què Zeus i Prometeu es portaven tant malament, aquest mal rollo prové d'algú en concret
Phoebe Serres Prat ha dit…
Una entrada molt interesant i ben desenvolupada, però m'agradaria comentar sobre el tema de la curiositat, que crec que no s'ha esmentat a l'entrada. La curiositat es un tret fonamental que desenvolupa el mite de Pandora, ja que sense ella, no hauria obert la caixa. La curiositat és una característica humana; tots tenim curiositat. Per això fem el que fem; obrim caixes, calaixos, armaris, fins satisfer la nostra curiositat. Però el que no tenim en compte son les conseqüències que venen lligades a aquest necessitat d'investigar. Igual que Pandora, com diu l'entrada, el mite intenta explicar que tota acció, per més petita que sigui, té consequències.
kawtar el mouden ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada i és molt interessant. M'hagués agradat més si haguessis relacionat la capsa de pandora amb l'actualitat i explicar més sobre aquesta capsa de pandora ja que és bastant interessant. Una entrada molt ben explicada i ben feta.
Sara Torres Pedret ha dit…
M'ha agradat aquesta entrada, tot i ja tenir certs coneixements sobre aquest mite, és molt interessant veure com representen el mal, i com totes les decisions que prenem a la vida tenen unes conseqüències ja siguin bones o dolentes.
Marc Gómez ha dit…
Una entrada molt interesant! Sempre he sentit a parlar de Pandora i de la caixa, però mai havia aprofundit en el mite. És interesant per fi saber tot el que va passar abans de que Pandora obris la caixa: com va néixer, d'on va sortir la caixa, etc.
Edurne Ruiz ha dit…
Em sembla un tema molt interessant i ben explicat. Crec que es podria haver detallat una mica més sobre com van aconseguir el foc o com va arribar Pandora al món dels mortals sense que pensessin que era una dona feta d'argila, però m'agrada que es conti la metàfora perquè jo no la sabia.
Justie Anaman ha dit…
Entrada ben explicada i bastant interessant en que podem treure moltes conclusions. Com has dit el mal va sortir d'una caixa. Tanmateix, la caixa contenia una cosa bona, l'esperança. Ho podem relacionar amb com mirem la realitat: Quan hi ha problemes i tristeses entre nosaltres els humans, tenim l'esperança per fer-nos sentir que demà serà millor.
Angie Soto ha dit…
Esta molt ben explicat i detallat, m'agrada molt la comparació amb la vida, dona molt de que pensar. Penso que es una molt bona entrada ja que s'enten tot molt bé i es molt interessant.
MANAL BOUKILOU ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada, la veritat que és molt interessant. Si que és veritat que havia escoltat alguna cosa sobre la caixa de pandora, però mai m'he preguntat que hi havia dintre la caixa. Està molt bé que a la caixa i porti esperança, ja que per qualsevol cosa sempre recorrem a ella, però, els homes van recórrer a aquella esperança?
Doae Boussatta ha dit…
Interessant.. Cal dir que la curiositat que ella tenia en obrir la caixa, va crear la seva perdició. Aquest aspecte el seguim veient actualment en nosaltres mateixos, moltes vegades no pensem en les repercussions dels nostres actes i finalment acaba malament.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES