PERSEU

Perseu va ser un dels herois més panhel·lènics més grans i antics de la mitologia grega. Es va fer famós perquè va matar Medusa, la dona amb serps com a cabell i que amb la seva mirada podia convertir els homes en pedra.

Amb el tems Perseu es va fer un home i el rei va començar a molestar a Dànae insistint proposicions de matrimoni. Dànae s'hi negava amb el suport del seu fill. Per desfer.se d'aquell obstacle, Polidectes va desafiar a Perseu a matar a la Medusa i portar-li el cap com a prova. Perseu sense pensar-s'ho bé, va acceptar el repte que li va fer Polidectes.

Perseu arriba en el mon Atlas, on vivien les Graies, germanes de les Gòrgones, que tenien nomes un ull i una dent per a totes tres. Perseu els prengué i abans de tornar-los va exigir que li indiquessin el camí cap a la Medusa.

Perseu les va trobar dormin i es va anar acostant a la Medusa poc a poc, d'esquena mirant enrere a través de l'escut. Quan arriba a tenir la Medusa davant seu, Perseu, sense girar-se, li talla el cap. Perseu córrer a guardar-la, amb l'ajut de l'escut encara, el cap de la Medusa dins un sarró de roba gruixuda, perquè, morta i tot, la seva mirada no havia perdut el seu poder petrificador. Amb les sandàlies alades i el casc d'Hades, se'n va poder anar a gran velocitat i sense que el veiessin les altres Gorgones.

                                                       

Doc Zenith, Perseu i Medusa.                     

Perseu amb el cap de la Medusa, Benvenuto Cellini, 1545-54, Loggia dei Lanzi, Florència.

Perseu potser és el més antic dels herois grecs i les seves representacions de la decapitació de la  Medusa es troben entre les primeres escenes de la mitologia que apareixen a l'art. Fins i tot a la mitologia es diu que va viure tres generacions abans que un altre gran heroi, Hèrcules, que va assistir a una generació abans de la gerra de Troia.

El pare mortal de Perseu era Donís i la seva mare era Dànae, filla del rei d'Argos. No obstant això, pensaven que Perseu, tenia un llinatge diví, cosa que explicava com aconseguir gestes tant fantàstiques, proporcionant un vincle entre homes i els déus.

Perseu es pensava que els seu verdader pare era Zeus, després que el mateix rei dels déus s'havia ficat al llit amb la mare de Perseu, Dànae, quan els seu pare l'havia empresonat. 

Kawtar El Mouden 
4t ESO 

Comentaris

Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant, tot i haver escoltat el nom no tenia massa clar o bé de que anava el mite. M'agrada que destaquessis per el que se'l coneix més també m'ha semblat molt curiós la tàctica que va utilitzar per poder matar a Medusa. I que ell fos un dels herois més antics i que visques abans d'Hèrcules.
Edurne Ruiz ha dit…
No coneixia res de Perseu a part que va matar a Medusa. Em sembla molt curiós que per poder matar-la va haver de portar un mirall i caminar d'esquenes fins que la va trobar i es va assegurar que la matava.
Phoebe Serres Prat ha dit…
Una entrada molt interessant, de fet, volia afegir algunes curiositats de Perseu. Es creu que Perseu és un dels herois grecs més antics, i és l'avi de Hèrcules, però també el seu germà a la vegada. També s'acostuma a pensar que Perseu és fill de Posidó, però en realitat és fill de Zeus.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES