L' ALIMENTACIÓ DE L'ANTIGA GRÈCIA I A ROMA

Els grecs es prenien molt seriosament els àpats. El menjar l'aconseguien a partir de les plantes que es trobaven a la conca mediterrània. La producció donava per alimentar la majoria de la població. Els aliments comptava de tres coses el blat, l'oli d'oliva i el vi, els grecs es sentien tan orgullosos dels tres aliments, que van posar-los a protecció de tres déus més importants: l'oli era protegit per Atena, el vi, per Dionís i el blat (cereals) a Demèter.

Convius jugant al còtab mentre que una música toca l'aules.
Cràtera de campana del Pintor de Nicias.

Normalment menjaven  asseguts en cadires, els bans els utilitzaven per els banquets. Les taules eren força altes per als àpats i baixes per als banquets els quals eren rectangulars. A partir del segle IV aC, la taula era rodona.

Tant com aquí o en qualsevol país del on tenen un plat típic, és a dir, que solen menjar més abundantment uns aliments que no pas en altres territoris.
A Espanya un dels plats típics es la truita de patates, a Catalunya el pa amb tomàquet, i a l'Antiga Grècia era imprescindible el pa de blat, el vi, oli d'oliva, el porc i els embotits. Normalment tots s'assentaven en bancs.

Els cereals també eren freqüents en la gastronomia dels grecs, sobretot el blat, amb el que feien sèmola per desprès bullir-la. L'altre cereal, l'ordi, es feia servir per alimentar els animals. Per altra banda també s'utilitzava el sègol i l'espelta.

Els romans feien 3 àpats diaris ( ientaculum, esmorzar i sopar)

1. El ientaculum (desdejuni): En aquests àpat solien menjar una llesca de pa untada amb all, sal, etc. També menjaven ous, formatge, llet, mel, raïm, etc

2. L'esmorzar: Consistia en menjar les restes del pa de l'últim sopar fedes o calentes.

3. El sopar o cena: L'últim àpat era el més important, sopaven a les 16:00 o les 17:00, però les famílies nobles sopaven durant hores. 
En el sopar es partia en tres parts:
 - Gustatio (entrants):Ous, amanides, enciams, cols, olives, espàrrecs, etc.
 - Altera cena, primera cena i tertia cena (plats): Es menjava molt peix com els barb, rèmol, etc. També es menjava porc, ànec, xai i molts més tipus de carns. Tot s'amania amb canyella, sal, vinagre, etc. I per últim els postres, que es menjaven fruita, gelats, pastissos, etc.

CURIOSITATS:

1. Només podien veure vi els homes, les dones només bevien vi fet de panses.
2. No tenien sucre, feien servir la mel per endolcir les coses.
3.No feien servir la sal pels àpats, sinó que la feien servir per les conserves, en feien molt ús.
4. La cervesa era la beguda dels pobres, es bevia calenta.

COM MENJAVEN ELS ROMANS ?

Quan un solia anar a dinar a casa d’algú, portava el seu propi esclau, per a serveis com: portar-li tovalloles, aigua, etc. Els romans tenien una postura per menjar estranya: estirats sobre el costat esquerre, deixant lliure la mà dreta per menjar. El menjador es deia triclinium, perquè eren tres llits amb el capçal davant d’una tauleta quadrada. I els esclaus només es posaven a taula amb els amos en alguns dies de festa.


Bruna Riera
1r Batx

Comentaris

Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! Tot i haver passat tants anys la dieta no ha canviat pas tant, ja que molts dels aliments que consumien encara estan molt aferrats a la dieta. M'ha semblat molt curiós que sopessin de les 16:00 a les 17:00 que ara és quan estàs fet el berenar, llavors una altra cosa és en la postura que feien els àpats, ja que no crec que sigui una posició molt còmoda per menjar.
Luz Miranda ha dit…
L'entrada es molt interesant. Es molt curós lo de que cada roma es portava al seu esclau només perquè el serveixi nomes a ell. Estaria be saber-ne una mica mes del tema.
MANAL BOUKILOU ha dit…
És molt curiós les costums que tenien. Volia afegir que en aquelles èpoques, el masclisme era molt present, ja que primer menjaven els homes, després les dones i per últim els esclaus. En aquelles èpoques els homes eren "superiors" a les dones i als esclaus, però per sort ha canviat en molts països.
És molt curiós també com cada romà es portava amb ell el seu esclau quan solien anar a dinar a casa d'algú perquè li serveixi només a ell.
Bona entrada!
Laura Font ha dit…
Els àpats sempre ens han acompanyat el llarg de la nostre història, i sempre han anat evolucionant i canviant, un gran exemple d'això es veure com ho feien dues de les grans civilitzacions que més ens han mercat i que ens han deixat més rastre, tot i que hi han coses que es conserven hi han d'altres que han canviat. Hem sembla molt curiosa l'entrada i les curiositats afegides el final també. Bona feina!
Doae Boussatta ha dit…
Em semblen molt curiosos els costums que tenien, els quals d'alguns seguim portant a terme actualment, ja que la seva dieta es basava en verdures, fruites, peix, carns, llegums i làctics, que es combinaven amb diversos condiments i olis. Els aliments es cuinaven de diverses maneres i cal destacar que la dieta era saludable i nutritiva, és interesant per que ha anat canviant al llarg dels anys en l'aspecte dels aliments saludables!
Edurne Ruiz ha dit…
Actualment, crec que tenim molta descendència de les seves maneres de menjar. Em sembla molt curiós que portessin esclaus a cases d'altra gent perquè els servissin només a ells i no que el propietari de la casa on tinguessin l'àpat digues als seus esclaus que servis als amics. Crec que la posició en la qual menjaven té com a finalitat distingir a les persones de les classes socials.
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada molt interessant. Penso que actualment tenim moltes semblances amb l'alimentació de l'antiga Grècia i a Roma. Una entrada molt bona aportes informació important sobre aquest tema i esta tot ben explicat. M'ha agradat molt saber curiositats sobre aquella època i el vídeo es bastant interessant. Bona entradaa!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)