20 de gener del 2023

COM ENS HAN INFLUENCIAT ELS ROMANS FINS ARA?

L'antiga Grècia ha tingut una gran influència en el món modern. Tot i que han passat milers d'anys des de que l'imperi Romà va florir, encara podem veure'n evidències en el nostre art, literatura, arquitectura, dret, llengua... 

L'ARQUITECTURA

Els antics romans van tenir un impacte enorme en l'art i l'arquitectura. Podem trobar rastres de la influència romana en les formes i estructures al llarg del desenvolupament de la cultura occidental. Tot i que els romans van ser influenciats pels de Grècia, van millora a certs invents. Ja que van continuar l'ús de les columnes però més decorada i menys estructural. Els antics amants dels jocs van crear i construir grans amfiteatres com per exemple el Coliseu. Els estadis esportius que veiem avui, amb les seves formes ovalades i els seus seients escalonats deriven de les idees bàsiques que van formular els romans.



Camp nou, Barcelona





El Coliseu, Roma









ART

L'art romà ha continuat influint en pintors i escultors. Els romans van esculpir estàtues de déus, herois i personatges reals en la seva cultura. També pintaven i feien molta ceràmica per a les llars, per cuinar i netejar. L'art escultòric de l'època també ha demostrat ser bastant durador. Els romans van fer les seves estàtues de marbre creant monuments a grans assoliments i èxits humans. Actualment es poden veure milers d'artefactes romans en museus d'arreu del món. A la nostra cultura d'avui també tenim ceràmica de cuina i neteja. També fem servir quadres i escultures com a decoració.

Bols de ceràmica romana de principis I dC/ Museu Metropolitan d'Art, Nova York



  














Dissenys interiors de casa
Escultura de l'estàtua d'Amoy-Art Lady com a decoració


LA LLENGUA

Una de les influències més grans que ha tingut Roma en l'actualitat ha sigut l'idioma, l'ús del llatí com a base de molts idiomes. Els antics romans parlaven llatí,  que es va estendre pel món amb l'augment del poder polític romà. El llatí es va convertir en la base d'un grup de llengües anomenades "llengües romàniques. Aquests inclouen el francès, castellà, italià, portuguès, romanes, català etc. Moltes paraules d'arrel llatina també són la base de moltes paraules angleses. L'alfabet que fem ús avui en dia es basa en l'alfabet llatí.

L'evolució de l'alfabet

LLEIS

Tot i que el sistema de justícia romà va ser extremadament dur en els seus càstigs, ha servit com un esquema aproximat de com succeeixen els procediments judicials en l'actualitat. Abans, hi havia una visita preliminar, com ara hi ha, on el magistrat decidia si realment hi havia un cas o no. Si hi hagués motius per a un cas, un ciutadà romà destacat jutjaria el cas i es representarien testimonis i proves. Aquests sistemes judicials i lleis romanes han servit com a exemples de justícia de molts països, com ara els Estats Unitats i una bona part a Europa. 

























Judici a Roma

Justie Anaman
4t ESO


8 comentaris:

Irene Altés ha dit...

Una entrada molt original i ben feta, m'ha agradat molt. És ben bé que tenim molt rastre de la societat romana encara. Per exemple, una cosa molt important que hem conservat molt, són les carreteres i autopistes.

Laura Font ha dit...

Entrada molt interessant! Es ven cert que els romans és una cultura que ens ha mercat i influenciat molt, tot i que ja fa molts i molts anys que jo no hi són segueixen sent molt presents en molts aspectes de la nostre societat: arquitectura, art, lleis i per descomptat i un dels llegats més grans, la nostra llengua.

Bassma Boukilou ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interesant ja que he pogut veure que en molts sentits els romans han influenciat molt i avui en dia segueixen moltes coses presents en la societat en la que vivim.

MANAL BOUKILOU ha dit...

Una entrada molt interessant. No sabia que encara perduressin tantes coses dels romans en la nostre actualitat, i si, és veritat que ens han influenciat molt i gràcies a ells tenim moltes coses (sobretot arquitectura), coneixement...

Lucas Torres ha dit...

Una entrada molt ben redactada. Es molt interessant com l'art i els costums de una civilització de fa milers anys, ens hagin influitzat fins ara

Edurne Ruiz ha dit...

Molt bona feina. Un tema que molta gent no en sap res, però que forma part del nostre dia a dia. Em sembla molt bonic que encara tinguem alguns costums de civilitzacions passades, encara que segurament en devem tenir moltes més de les que són mencionades en aquesta entrada.

Maria Vasileva ha dit...

Molt bona entrada Justie. Has redactat tot perfectament i s'entén a la perfecció. M'ha agradat molt la teva entrada, ja que penso que és molt important conèixer què ens van deixar els romans i l'impacte gran que han deixat segles després i poder veure com avui en dia hi ha tants objectes i fets que segueixen perdurant. Molt bona feina.

Yvonne.A.Frimpong ha dit...

les últimes estàtues, aquelles que tenen de nom "l'estàtua d'Amoy-art Lady...", tenen moltes similituds amb les venus( que son estàtues fetes a l'edat prehistòrica)

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts