3 de gener del 2023

EL MITE DE PENTESILEA

Les amazones eren uns personatges de l'antiga Grècia famoses i conegudes encara avui dia. Eren dones lluitadores amb gran destresa a l'equitació i el tir amb arc. Es diu sovint que per dur a terme aquestes tasques, es tallaven el pit dret, d'aquesta manera se'ls facilitava llançar les fletxes amb l'arc, ja que el pit no destorbava, tot i que això és un mite que s'inventava la gent per fer-les veure com a éssers salvatges i incivilitzades. Aquest mite s'ha qüestionat, ja que les escultures que representen una amazona no duen cap marca d'aquesta singular amputació.


                                    Amazona ferida, Policlet

La societat amazona es caracteritza també per la nul·la participació dels homes, sent així dones lliures, mestresses de sí mateixes, amb un caràcter molt igualitari i fins i tot amb una mica de visió de superioritat vers els homes. La seva reina, una altre hàbil amazona, era Pentesilea. Regnava Temiscira, un terreny al costat del riu Termodont. Era filla d'Ares i Otrera.

Durant la guerra de Troia, el troians, en veure que perdien estrepitosament, van demanar ajuda a Pentesilea i les seves amazones, sabent que la seva facilitat per la guerra era extraordinària. Així doncs, elles van acceptar i de seguida que van arribar, es van llançar al camp de batalla. Els grecs, sorpresos per l'arribada inesperada de les amazones, van començar a decaure, era evident que guanyar-les seria molt difícil. Al cap de poc però, van arribar els herois grecs Aquil·les i Àiax i van abatre-les totes fins que només quedà Pentesilea. Ella, a qui li havien dit que cap home podia guanyar a Aquil·les, no va dubtar en atacar-lo, car ella era una dona, no pas un home.

Tot i les grans virtuts de guerra de Pentesilea, Aquil·les va acabar ferint-la de mort, travessant-la amb una fletxa al cor. El guerrer, però, al veure la noia, se'n va enamorar. De seguida va sentir molta tristor al ser conscient que l'acabava de matar i ara, ja no hi havia res més a fer.


     Mosaic d'Aquil·les i Pentesilea 

Irene Altés
1r batx

5 comentaris:

Lucas Torres ha dit...

Una entrada molt interessant, m'ha agradat molt com la seves costums sobre les amazones i com eren.

Edurne Ruiz ha dit...

No en sabia gaires coses sobre aquest mite. M'agrada molt com expliques què són les amazones i els detalls del mite. Una entrada molt ben feta!

Sara Torres Pedret ha dit...

Una entrada molt interessat, aquest mite en permet veure com les dones podien realitzar les mateixes tasques que un home.(Anar a la guerra i ser més hàbils que ells).

Marc Gómez ha dit...

Em sembla una entrada bastant interessant. Sempre he sentit a parlar de les Amazones però mai les havia vist participar en una llegenda. Em sembla molt bona elecció la de Pentesilea ja que a les dones no se les sol mostrar mai en una situació com la que és una batalla, sempre s'ha destacat als homes. Mostrar com una dona va tenir el coratge per enfrontar-se a tal repte i fins i tot desafiar a Aquil·les mostra aquesta balentía de les dones que sempre es sol amagar.

Iman Barmou ha dit...

Bona entrada!, m'agrada com expliques la història i com la dona té un gran paper en aquest mite, ja que, la majoria de vegades no se sol llegir mites on la dona participi com a personatge principal.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts