LES REPRESENTACIONS D'AFRODITA A L'ART

Afrodita, coneguda també com "Venus" era la deessa de l'amor, el matrimoni i la bellesa, era considerada, de fet, la més bella de totes les dones mortals i immortals. Pertanyia a l'Olimp i fou de les deesses més conegudes i importants de la mitologia grega. Aquest fet, fa que, durant els segles, hagi aparegut retratada en varies obres d'art dels més famosos pintors.

Els símbols que se li atribueixen són: el mar, els dofins, els coloms, els cignes, les petxines, les vieires, les perles, els arbres de granada, les pomes, la murta, la rosa i la llima. Per això, sovint, la podem veure representada envoltada d'alguns objectes com aquests.

                            Les perles d'Afrodita, Herbert Draper, 1907

Podem veure com se la representa gloriosa i impactant, amb una llarga i voluminosa melena que la fa destacar. Es percep fàcilment que s'ha fet ús dels seus símbols, fent aparèixer el mar com a paisatge i les perles com a objecte secundari.

                                Afrodita, de Robert Fowler

Aquest quadre, pintat a l'oli, la presenta altra vegada sent la protagonista total, donant-li molta llum. Espot veure com es torna a fer ús dels seus símbols personals, com les flors que porta darrere les orelles.

            Naixement de Venus, de Alexandre Cabanel, 1863

Un dels títols més reconeguts i pintats de l'obra mitològica és el naixement de Venus (Afrodita) que ha estat retratat per molts artistes diferents al llarg de la història. El més famós sens dubte, és el de Botticelli.

Naixement de Venus, de Sandro Botticelli, 1482-85

Seguit de molts més:

                     Naixement de Venus, de William-Adolphe Bouguereau, 1879

                             Venus Anadiómena, de Jean-Auguste-Dominique Ingres, 1808-48

Tots aquests quadres tenen en comú que representen el naixement d'aquesta divinitat. Nascuda de l'escuma de mar, després de que Cronos tallés els testicles del seu pare Urà i aquest caigués al mar. Afrodita aparegué a la sorra de la platja sobre una petxina gegant, portada per la corrent del mar i el vent. Altre vegada veiem a la protagonista envoltada de símbols, com són les flors, dofins, perles, petxines, i el mar, present en totes les obres.

Com a conclusió general, es pot presenciar que la figura d'Afrodita ha estat transcendental al llarg de la història, protagonitzant un munt de pintures on representa la bellesa femenina, estant envoltada, la majoria de vegades, per éssers que l'admiren lluir la nuesa o vestits casi transparents que mostren la seva figura. La qual cosa, ens diu que aquest tòpic en l'art va perdurar molt i, de fet, encara ho fa avui en dia.

Irene Altés

1Batx

Comentaris

Maria Vasileva ha dit…
Molt bona entrada! Com bé has dit tu Afrodita és una figura que surt en la mitologia molt seguit, en molts mites i llegendes, i com veiem en la teva entrada també en l'art apareix molt. La veritat és que no sabia que Afrodita tingués tants símbols que se li atribueixen, en sabia alguns, però no tots. Em sembla una figura en la mitologia molt important, i m'agrada que en l'art sigui tan visible i que d'aquesta manera il·lustrin la seva bellesa, a través de la pintura.
Laura Font ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada. Afrodita és una de les meves deses preferides, m'agrada lo que representen i com la representen mitjançant l'art. Totes les obres adjuntes en aquesta entrada són molt maques i representen totalment aquesta essència d'Afrodita: elements marins, sensualitat, bellesa...
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada molt xula! És molt interessant i m'ha agradat molt les representacions de Afrodita en cada art. Mai he arribat a veure una entrada com aquesta. Aportes molt bona informació sobre cada art d'Afrodita. Son unes obres molt boniques i que cada una representa una cosa diferent. Molt bona entrada!!!
Bassma Boukilou ha dit…
Molt bona entrada! M'ha semblat molt interesant la manera en la que representa
a Afrodita i els elements que li atribueixen, que no sàvia que eren tots els que has dit. Totes les obres en les que surt ella sempre s'intenta representar lo millor possible.
Lucas Torres ha dit…
Una entrada molt ben explicada. Ja sabem perquè la majoria de la inspiració de els artistes mes reconegut en aquella època era Venus
Luz Miranda ha dit…
La informació d'aquesta estrada es molt interesant ja que ho explica molt bé, jo no sabia que ella tenia tants signes que la representaven, es molt guay aprendre coses noves. I ara ja se perquè es una de les deesses en les que més s'inspiren els artistes d'aquella època.
Edurne Ruiz ha dit…
M'agraden molt les pintures que representen a déus grecs i els d'Afrodita em fascinen. La dibuixen amb molta bellesa i amb una pell molt blanca. No en tenia ni idea que totes les pintures d'Afrodita representen el seu naixement, però sí que en sabia la història de la pintura de Botticelli. Crec recordar que segons la llegenda, les flors que cauen al seu costat es convertirien en éssers.
Angie Soto ha dit…
És molt curiós com encara que totes les pintures la representen amb alguna cosa diferent, totes es basen en el mateix moment, el seu naixement. Penso que la entrada es molt completa i molt interessant. Bon treball.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)