ATENA I EL DESAFIAMENT D'ARACNE

A l'antiga terra de Lídia, vivia un tintorer anomenat Ídmon, el qual tenia una filla anomenada Aracne que es considerava com la millor teixidora de la regió. Els seus bordats eren tan meravellosos que la gent comentava que les seves habilitats havien estat concedies per Atena, deessa de la saviesa i patrona dels artesans.

Aracne o la dialèctica, Paolo Veronese (1528-1588)

Com Atena era tan orgullosa i no suportava la idea que algú fos millor en algun aspecte que ella, va decidir presentar-se com una vella a Aracne. Aquesta va afirmar i comentar que els seus teixits eren molt millors que els de la mateixa deessa i això va enfurir molt a la deessa. Atena, indignada, va decidir revelar la seva identitat i confrontar-la, però Aracne va seguir insistint que era molt millor i la va desafiar a una competició.

Atena va acceptar el desafiament i la competició va començar. 

La deessa teixeix un tapís on apareixen els dotze déus olímpics i representa les derrotes que pateixen els humans quan s'afronten als déus. 

En canvi, en el tapís d'Aracne es mostraven els déus com a llops i borratxos. Representava les iniquitats, demostrant que els déus eren tan esclaus dels seus impulsos com els homes. I en el tapís sortia Zeus conquistant a altres dones.

Atena en veure que la feina d'Aracne insultava els déus, es va enfadar i no va poder aguantar més i va tallar la tela. Això va fer que Aracne s'adonés que havia ofès greument els déus i va sentir molta por del que li podien fer. Va sortir corrents i va intentar suïcidar-se penjant-se d'una biga del sostre. 

Atena es va apiadar d'ella i li va salvar la vida, però per castigar-la, la va convertir en una aranya i la va condemnar a teixir per a la resta dels temps.

Aracne, Gustave Doré (1861)

Minerva pegant a Aracne, Peter Paul Rubens (1636)


D'aquest mite podem veure la contraposició entre l'ordre diví i l'ésser humà. Aracne ha comès hibris, paraula grega que significa "desmesura de l'orgull i l'arrogància", en intentar no només igualar-se als déus sinó ser-ne superior. I Atena, sent molt més poderosa li dona aquesta lliçó i càstig de ser una aranya per tota l'eternitat, per demostrar-li que els déus són molt més poderosos i millors que els humans. 

Podem comparar amb el mite l'art de teixir amb el treball que fan les aranyes amb els seus fils teixits de forma perfecta per atrapar les seves preses.

En el quadre de Les Filadores, que va pintar l'espanyol Diego Velázquez, el 1660. Podem veure d'esquena a l'orgullosa teixidora Aracne, fent una troca de fil. I a l'esquerra apareix la deessa Atena, vestida com una vella filant a la filosa. El tapís de fons que miren les tres dones és el que teixeix Aracne per desafiar Atena.

Aquesta obra representa el mite:

Les Filadores, Diego Velázquez (1660)

Maria Vasileva

4t ESO

Comentaris

Bassma Boukilou ha dit…
Una entrada molt interesant! No s'avia res sobre aquest tema i esta ben explicat. Es veu que es van comparant quina fa els millors teixits i això els hi va provocar problemes i van començar una competició. Hem sembla molt interesant les coses que teixien en els tapís ja que representaven diferents coses sobre els deus etc, però aquesta competició també els hi va provocar problemes segons el que teixien.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! És un mite que sí que n'havia escoltat, però més per sobre, penso que el que tothom més sap sobre aquest mite és quan elles fan la competició teixint. És molt curiós com cada punt de vita fa la mateixa cosa, en una altre completament diferent, per exemple en els quadres com cada una d'elles representa els déus.
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada molt bona. Mai he arribat a escoltar o saber sobre aquest tema, Atena i el desafiament d'Aracne. És molt interessant el que has explicat sobre aquest tema i esta tot molt ben informat M'ha agradat molt que hagis representat a la teixidora Aracne, la deessa Atena en el quadre del final.
Una entrada ben feta!!!
Edurne Ruiz ha dit…
Un molt bon mite. Com tots els altres, demostra que els deus sempre volien ser millor que els humans encara que es demostrés el contrari, com amb Aracne, on per molt que teixís un tapís on insultava als déus, es podia veure que el seu treball era bo. La idea del tapís d'Aracne no va ser bona, però crec que Atena hauria d'haver acceptat que Aracne també era molt bona teixint.
Irene Altés ha dit…
Bona entrada. És un bon mite per reflectir l'enveja i aires de superioritat que tenien els déus envers els humans. És curiós també veure com aquest mite, probablement, es va formular per explicar perquè les aranyes teixeixen les conegudes teranyines.
Laura Font ha dit…
Bona entrada, els mites ens expliquen i en relaten molt bé com és la personalitat humana i com és la nostre psique, de fet Freud (un filòsof alamany)deia que la base de la psicologia són els mite, i trobo que en aquest en concret s'explica molt bé la superioritat,enveja... actitud no gaire agradables però que per desgràcia estan presents en la nostre societat i em de conviure amb ells
MANAL BOUKILOU ha dit…
Molt bona entrada, mai he escoltat res sobre aquest tema. Està bé veure com Atena es creia superior i tenia un gran orgull, ja que a l'actualitat això és molt present en molts casos. M'ha semblat molt curiós aquesta competició teixint i com coincideixen en el tema dels déus. Això òbviament es veia que comportaria problemes, i és molt interessant com es Atena es va apiadar d'ella, però la va convertir en una aranya i la va condemnar a estar tota la vida teixint.
Yvonne.A.Frimpong ha dit…
D'aquest mite, podem aprendre a no deixar-nos emportar per l'orgull, sense dubte, un bon aprenentatge
Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant en que podem aprendre moltes coses. Molta gent tenen diferents opinions sobre el càstig d'Atena cap a Aracne. Hem d'entendre la cultura grega antiga estava en contra de l'arrogància, en aquest cas, la falta de respecte i gratitud d'Aracne per la deïtat que era responsable de les seves habilitats. Per tant, des de la visió grega antiga, Atena tenia raó en castigar Aracne.
Angie Soto ha dit…
Molt interessant. Mai havia sentit parlar d'aquest mite i m'ha agradat molt. Em sembla curiós com Atena al final s'apiada d'Aracne sabent que al inici volia acabar amb ella. Molt ben redactat, es molt fàcil d'entendre. Bon treball.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)