L'ESCULTURA GREGA

L'escultura era una manifestació artística que formava part de l'art, activitat que apassionava als grecs. Reflectia els ideals de la civilització grega, que era la importància de l'home com a centre de l'univers i recerca d'un ideal de bellesa basat en l'equilibri i la proporció.

Cal dir que coneixem poques escultures originals i que la majoria estan, en part, mutilades. Existeixen, però, moltes còpies de l’època romana que ens proporcionen una bona base per a conèixer l’escultura grega.

TEMA DE LES ESCULTURES

El tema central i gairebé únic és la figura humana, que rep un tractament idealitzat. L’escultor grec es basa en l’observació de la forma humana i la seva màxima aspiració és aconseguir una semblança perfecta amb el cos humà, però no amb la individualitat (no hi ha pràcticament retrats) sinó amb la idea de l’home. Es busca el model de bellesa, el cànon, les proporcions perfectes.

Els materials més utilitzats son el marbre policromat (els colors s’han perdut gairebé tots), el bronze (se’n coneixen molt pocs originals perquè el bronze es fonia per a altres usos) i les criselefantines (estàtues d’or, d’ivori i d’altres matèries precioses sobre una base generalment de fusta).

Hi ha hagut una evolució estilística en forma de cicle complet que parteix dels intents de domini de la forma en un primer pas, arriba a un grau màxim d’equilibri i perfecció en el període clàssic i acaba amb un distanciament dels ideals del classicisme i amb la recerca de nous camins en el període hel·lenístic.

L'escultura grega es divideix en tres grans etapes:

- Arcaica ( S. VII - 499 aC): és l'època on hi ha la formació de les polis i la fundació de les colònies. Es fixen els estils arquitectònics i s'inicia l'evolució de l'escultura grega.


Escultures època Arcaica

- Clàssica (499 - 323 aC): És l'època on Alexandre es mor. Moment de màxima esplendor artística grega.

Dorífor, Policlet

- Hel·lenística (323 - 146 aC): És l'època on Grècia exporta el seu art als regnes orientals formats després de la mort d'Alexandre.

Laocoont i els seus fills


Com a conclusió cal dir que ara el concepte d'art engloba a moltes coses, ja que no tot el que és art és el que representa un ideal de alta bellesa i perfecció, hi ha moltes coses abstractes i desiguals que també son consirades art i això passa per l'evolució de la societat i la capacitat que els permet apreciar art més enllà de la bellesa però, com ja he dit, no sempre ha estat així ja que els grecs només consideraven art tot allò que els semblava bell, simètric i perfecte. 

Per últim adjunto un vídeo on explica una mica mes sobre les característiques de les escultures. 


Laia Bardolet
1r Bat

Comentaris

Anònim ha dit…
Les proporcions ideals a l'antiga grècia eren la simetria?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES