ACRISI

 Acrisi va ser el rei d'Argos, fill d'Abant i Aglaea, i avi de Perseu.

Mites: La rivalitat dels bessons

Acrisi i Pretos eran germans bessons i sempre tenien una lluita constant en les seva vida, van començar a odiar-se des del ventre de sa mare. Quan Abant va morir, els dos germans van decidir regnar de forma alternativa. Un dia, Pretos va intentar seduir a Dànae, filla d'Acrisi, per la qual cosa va ser desterrat i se'n va anar cap a Lícia. Temps després, Acrisi va tornar a l'Argòlide, casat i amb un exèrcit, on després d'una batalla van decidir dividir el regne i governar cadascú una meitat: Argos per a Acrisi i Tirint per a Pretos.

La profecia

Acrisi estava casat amb Eurídice i tenien una bella filla, Dànae, però el rei d'Argos desitjava tenir un nen que no arribava. Impacient, va consultar l'oracle, que li deia que la seva filla tindria un fill, però aquest nen mataria al seu avi. Per evitar la profecia, Acrisi va tancar a Dànae en una torre de bronze. Zeus es va enamorar de Dànae i entra a la presó en forma de pluja d'or, on la deixa embarassada. En assabentar-se de l'existència del nen, Acrisi va agafar a la seva filla i a Perseu i els va tancar en un cofre que va llençar al mar. Zeus demana a Posidó que calmés l'aigua del mar per ajudar al seu fill i a la seva dona. El cofre és rescatat per un pescador anomenat Dictis a la illa del Serifós.

En Perseu creix i es converteix en un heroi, tallant el cap de la gorgona Medusa i salvant de la mort a Andròmeda, que després seria la seva dona. Després de casar-se amb Andròmeda, Perseu torna a Argos amb ella per conèixer al seu avi. Acrisi, en assabentar-se'n, tenia por que es complís l'oracle i va marxar cap a Larissa per evitar la profecia. A Larissa, el rei Teutàmides celebrava uns jocs fúnebres en honor al seu pare i Acrisi assisteix sense saber que Perseu hi participava. 

En la prova de llançament de disc, un cop de vent desvia el llançament de Perseu i el disc cau a sobre del cap d'Acrisi, que es va morir amb el cop. Quan Perseu va veure que l'oracle s'havia cumplit, va enterrar a Acrisi a les afores de la ciutat. Perseu se sent incapaç d'acceptar la corona d'Argos degut a la mort del seu avi, i la canvia amb el seu cosí Megapentes, fill de Pretos. Perseu es convertia en el rei de Tirint i Megapentes en el rei d'Argos.







A continuació us deixo un vídeo amb informació sobre la vida d'Acrisi i Perseu:


Clement Amudu
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES