L'ORIGEN DE LA LICANTROPIA

L'origen de la licantropia se situa a la Grècia clàssica, en el regnat del rei Licaó, rei d'Arcadi, un home savi, culte i molt religiós que fou un governant que va fer tirar endavant al seu poble i qui va erigir un altar en honor a Zeus. També, va fer sacrificis humans i, fins i tot, matava a qualsevol foraster que vingués en cerca d'hospitalitat, així doncs, violant una de les més sagrades lleis de Grècia; la de l'hospitalitat.

Quan Zeus es va assabentar d'aquests rumors, va voler comprovar per si mateix si eren certs, així que va decidir fer-se passar per un foraster i es va hostatjar a en el Palau de Licaó. Aquest va voler matar al seu visitant al primer moment, però, per sort, va adonar-se de qui realment era. Així doncs, Licaó decideix convidar a Zeus, que encara seguia amb la seva tapadora, a un banquet.

Tot va anar bé fins que el rei va decidir en gastar-li una broma de mal gust al déu de l'Olimp; va ordenar que li servissin la carn d'un nen, presumptament un dels seus fills. Zeus, òbviament, se'n va adonar i, enfurismat, va condemnar a Licaó a convertir-se en llop i, a més a més, tots els seus descendents també serien homes-llop.

Licaó transformat per Zeus
Licaó transformat per Zeus

Una variant del mite diu que es convertia sempre que menjava carn humana. Per altra part, també existeix el mite que explica que, després que passés això, els 50 fills de Licaó, de diferents dones, van seguir les passes del seu pare des del principi; des dels sacrificis fins a la broma que va fer a Zeus, només que, en comptes d'un nen, li van oferir el seu germà Níctim. La reacció de Zeus davant aquesta humiliació va ser condemnar-los a convertir-se en homes-llop, va reviure al seu germà i al va instal·lar al tron, tot i que també es diu que els va fulminar amb el seu llamp o que els va exiliar.


Nour el Karrouchi
4t ESO

Comentaris

Raquel Larrubia ha dit…
Molt interessant, també volia comentar un fet curiós, i és que, s'ha arribat a dir que existeix una malaltia mental anomenada licantropia i que el pacient o persona creu ser o haver-se transformat en animal. Però es diu licantropia clínica per diferenciar-se de la licantropia mitològica.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)