LA POLÍTICA A L'ANTIGA GRÈCIA

L'Antiga Grècia va ser l'origen de la democràcia i el naixement de la figura del polític com a representant de la democràcia tal i com coneixem actualment, que és aquella persona escollida per uns ciutadans i que té el càrrec d'encapçalar i/o representar el poble. Amb aquest encàrrec van sorgir els primers representants de la població grega, concretament la que vivia a Atenes, i van sortir els primers polítics de tota la història. De polítics, com en els nostres dies, n'hi havia de bons i de dolents. De fet, ens podem trobar amb uns polítics que van ser molt importants per Grècia i d'altres que van ser desastrosos i eren corruptes; fet que ens fa pensar que, definitivament, les coses no han canviat tant.
 Philipp Foltz, Via Wikimedia Commons

GRANS POLÍTICS DE L'ÈPOCA

Durant l'antiga Grècia es va anar formulant el concepte de política i el concepte de una figura política representant. 
Tot i que el polític no es veu avui en dia com una figura fonamental per la societat d'aquesta època, cal recordar que, sense ells, moviments polítics i socials com la democràcia haguessin estat, potser, impossibles. Dos dels polítics més destacats de l'època van ser Clístenes i Pèricles, que van originar i van ajudar a confeccionar el concepte democràcia tal i com l'entenem avui.

Clístenes (Segle VI aC)

Clístenes va ser un polític atenès i membre del partit aristocràtic. Va arribar al poder després de destronar el tirà (dictador) Hipias.

L'any 580 aC, va introduir unes reformes que van desembocar en el sistema polític tan famós avui en dia: la democràcia. Alhora, va introduir al poble atenès un sistema anomenat ostracisme, que consistia en desterrar durant deu anys tots aquells que poguessin ser perillosos per la societat.

Clístenes, una figura important a la democràcia

Pèricles (Segle V aC)

Estadista i general atenès, es va convertir en el polític més poderós de l'època. Era un orador molt destacat i intel·ligent, i és per això que solia aconseguir posar la opinió pública a la seva butxaca. Va perfeccionar el sistema democràtic construït per Clístenes, i va organitzar grans decisions en diferents àmbits, com ara la reconstrucció de l'Acròpolis. Tot i així, Pèricles no sempre va ser vist sempre com un home bo, ja que l'any 430 aC va ser acusat d'apropiació de fons públics i va haver de pagar una multa molt important. Per tant, sorprenentment, Pèricles no només serà una gran figura demòcrata, sinó que també figurarà com el primer polític corrupte de la història.

Pèricles, un gran corrupte

A continuació, per concloure us adjunto un vídeo que explicarà més detalladament com era la democràcia a Grècia.



Laia Bardolet
1r Bat

Comentaris

Maria Vasileva ha dit…
Bona feina. No en sabia pràcticament res sobre la política en aquells anys i gràcies a la teva entrada n'he après molt. Penso que aquests dos polítics com bé has explicat són superimportants i han ajudat al fet que avui en dia existeixi la democràcia i el fet que vivim en un món amb sistemes polítics. Bona feina.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES