HÈLIOS, EL DÉU SOL

Dintre la mitologia grega, Hèlios era fill dels dos titans Hiperió, el seu pare i Tea, la seva mare qui s'encarregava de protegir la vista i dotava l'or, la plata i les gemmes amb la seva brillantor respectiva característica. Les seves germanes eren Selene, deessa de la Lluna i Eos també deessa de l'aurora. 

Els grecs van figurar a Hèlios com un bon home jove de gran bellesa, coronat per una brillant aurèola del sol i que cada dia recorria els cels amb el seu carro tirat per bous solars o quatre corsers que tiren foc amb les seves goles anomenades: Flegonte, Aetón, Pirois i Éoo. Aquest recorregut és el que marcava l'inici i final del dia. 

Hèlios, el déu del Sol


La versió més coneguda sobre Hèlios ens diu que va seduir a Clímene, que aquesta era esposa de Merope, el rei d'Etiòpia. Tot i així hi han altres versions que afirmen que era esposa legítima d'Hèlios. D'aquesta unió va néixer Faetó, un noi imprudent que va provar de conduir el carro del seu pare per el cel, però no va poder controlar-ho i es va precipitar sobre la Terra, incendiant-la. Una altra versió ens explica que al carro Faetó corre tan per sobre del seu curs habitual que la Terra tremola i s'acosten tant, que els camps es cremen cosa que això va enfadar a Zeus i va matar a Faetó amb un llamp. Aquest mite està relacionat amb el calendari, que també està atribuït als hities i després als mesopotàmics, marcant la renovació de l'any al solstici d'hivern.


Raquel Larrubia
4t ESO

Comentaris

Maria Vasileva ha dit…
Bona entrada. No sabia gaire sobre aquesta figura i ara sí. Em sembla molt interessant com es pot relacionar el seu carró amb tot el calendari i els solsticis, que avui en dia són molt importants i no en parem a pensar d'on poden provenir. Bona entrada.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)