FILÒSOFS PLURALISTES

Els filòsofs pluralistes són els filòsofs presocràtics, entre ells Empèdocles, Anaxàgores i Demòcrit els quals seguidament explicarem. Els pluralistes són aquells filòsofs que consideren que "l'arkhé" és a dir la realitat, la natura, no esdevé per un sol principi sinó que hi ha més d'un factor que fa que esdevingui.

Segons Empèdocles la realitat és formada de quatre elements, per terra, aigua, foc i aire. Aquests quatre elements formen tan el què ens envolta, com a les persones i diu que hi ha dos principis pels quals ens movem, l'amor i l'odi que fan que els elements se separin per l'odi o s'ajuntin per amor. També dirà que el coneixement humà és possible ja que els elements es distingeixen l'un de l'altre i això ho podem percebre gràcies als sentits.

Empèdocles d'Agrigent



Anaxàgores dirà que els principis que formen la realitat son eterns i infinits, s'aproxima al què són els àtoms als quals va anomenar "homeomerias". Aquests principis s'uniran o es desfaran creant i destruint els diferents cossos. Aquestes "homeomerias" s'ajunten o es desfan per una força anomenada "nous". La "nous" és la primera idea que s'acosta al cristianisme i a Déu. Diu que el coneixement és possible per diferenciació i per tant aquest és possible gràcies als sentits.

Anaxàgores 

Finalment tenim a Demòcrit, que afirma que no podem dividir la matèria infinitament perquè aquesta matèria té uns principis bàsics invisibles, ell els hi diu "àtoms" que vol dir "indivisible". Tota la matèria està feta d'aquests àtoms, i ell diu que el "ser" és aquella matèria on hi ha àtoms i el "no ser" és l'espai entre àtoms, aquest espai permet que els àtoms puguin moure's entre ells i formar la realitat. Demòcrit dirà que l'atzar no és possible, diu que l'univers té una sèrie de lleis que nosaltres podem conèixer i per tant defensa que l'idea del coneixement és possible i és possible a través dels sentits. Demòcrit va ser perseguit pel seu pensament, perquè consideraven que era perillós.

Demòcrit 
Laura Rovira 

1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES