LES SIRENES I ULISSES

Les sirenes són éssers que tenim associats com a meitat peix i meitat humà, dons be, en cultura grega les sirenes eren diferents físicament i de caràcter. Eren éssers semblants a nimfes i solien aparèixer en grups de  tres, cinc o vuit. Vivien al mar, prop de Sicília i el seu cos tenia l'aspecte d'un ocell i el cap de dona. La principal característica de les sirenes era la veu, que era com atrapaven els vaixells de mariners i feien que els tripulants saltessin per la borda meravellats per la veu d'aquestes dones ocell. Ulisses, però, va aconseguir esquivar i vèncer el cant d'aquestes.

estàtua d'una sirena grega

Ulisses durant la seva tornada a casa després de la guerra de Troia, en el seu retorn a casa seva, Ítaca, va haver de passar pels terrenys de les sirenes. Aquestes tenien el deure d'atrapar tots aquells mariners homes que passessin per allà i si no aconseguien encantar-los amb el seu cant, una de les sirenes havia de morir, fins el moment cap altre tripulació havia aconseguit passar pel territori sense prendre mal ni encantar-se amb el cant de les sirenes. Ulisses, per evitar romandre sota els efectes de les sirenes i no tirar-se al mar per culpa del cant de les sirenes, va dir a tota la seva tripulació que s'havien de tapar amb cera les orelles i ell va lligar-se al màstil del vaixell. Va dir als seus companys que passes el que passes i digues el que digues que no el deslliguessin del màstil. Passaren pel costat de les sirenes i els mariners no van patir cap desgràcia i Ulisses va poder escoltar la música sense prendre mal ni morir.

Quan van passar per aquest territori i cap dels mariners va patir cap mal, les sirenes van haver de complir el seu càstig i una d'elles, Partenope, es va llançar al mar i va ser portada per les ones fins a la costa, on si li va un enterrament digne i li van construir un temple en honor seu, i que més tard va fundar-s'hi la ciutat de Nàpols.

ciutat de Nàpols


escultura de la sirena Partènope
Laura Rovira
1r Batx

Comentaris

Laia Bardolet ha dit…
Bona entrada! Deixa'm afegir que Homer, va mencionar a les sirenes per primer cop a la seva gran obra, Odissea.
Una entrada molt interessant i molt lleugera, m'agradaria preguntar-te com triaven a la sirena que havia de morir? Hi havia algun tipus de sorteig?
Maria Vasileva ha dit…
Molt bona entrada. No havia escoltat mai sobre aquest mite i m'ha semblat molt interessant. No sabia que Nàpols fou construït en honor a la sirena que va morir i em sorprèn. És interessant en com nosaltres pensem que són les sirenes en comparació de com ells les veien, no en tenia ni idea.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES