HERA

Hera era la filla major de Cronos i Rea, quan va ser empassada pel seu pare, Zeus la va salvar d'aquest terrible final, per poder llavors alliberar tots els seus germans. Es diu que va ser criada per Oceà i Tetis. 

Hera, era coneguda per la seva actitud venjativa perquè era una esposa gelosa, tot i que no li faltaven motius. Ella estava casada amb Zeus i també era la seva germana. Ella li era fidel en tot moment, però, en canvi, ell tenia aventures constants amb altres deesses i mortals, i fins hi tot va tenir fills il·legítims durant aquestes infidelitats.


                                                               Hera el museu del Louvre

La parella va tenir quatre fills: Ares, déu de la guerra; Hebes, deessa de la joventut; Ilítia, deessa dels parts i Hefest, déu dels ferros. Ella, tot i ser la deessa de la família, no era una bona mare. Per exemple, va rebutjar a Hefest perquè el considerava massa lleig, i el va fer fora de l'Olimp. 

Hèrcules va ser fruit d'una de les infidelitats de Zeus, així que Hera l'odiava. Alcmena, la mare del noi, el va anomenar Hèrcules per intentar calmar la ràbia de la deessa. El nom vol dir "la Glòria d'Hera" però no va funcionar, i ella va seguir lluitant per destruir-lo. 

Un dia Zeus, que no tenia límits, va enganyar Hera perquè alletés a Hèrcules, que ara havia begut llet divina. Quan Hera es va adonar de l'engany, va apartar el nadó dels seus braços sobtadament, i això va fer que un raig de llet sortís volant cap al cel, i així es va crear la Via Làctia. 

Després, Hera va castigar a Hèrcules amb els famosos 12 treballs, i el va anar perseguint durant tota la seva vida. Zeus i altres deus de l'Olimp, van protegir al noi en moltes de les feines, frustrant els plans de la reina de l'Olimp. 

Aquest mite ens ensenya que la deessa no només actuava per actes de gelosia, sinó que en moltes ocasions es deixava portar per la supèrbia. 

Aquí us deixo un vídeo on explica el mite detalladament.


Helena Rovira
4t ESO

Comentaris

Gina Rodrigo ha dit…
Bona entrada! Pobre Hera sempre és enganyada per Zeus però és molt venjativa!!
Núria González ha dit…
Una entrada encisadora! Afegeixo que l'etimologia del nom d'Hera, l'esposa de Zeus, no és clara, encara que possiblement és el femení d'Heros, que vol dir «senyor» i, per tant, significaria «senyora». No obstant això, Plató va donar una versió molt més romàntica. Per ell vindria de la paraula ἐρατή (eratē) que vol dir «estimat/a», ja que alguns mites afirmen que Zeus es va casar amb ella per amor.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES