ELS DOTZE TREBALLS D'HÈRACLES

Euristeu li va posar dotze treballs a Hèracles que només ell podia aconseguir ja que Oracles li va ordenar que ho fes Aquests dotze treballs van ser els més cèlebres de tots els que va realitzar, però tit i així va protagonitzar moltes altres empreses com l'alliberament de Prometeu i l'expedició dels Argonautes.

Mosaic dels 12 treballs d'Hèrcules

I. El lleó de Nemea: Hèracles amb els seus braços va escanyar el lleó de Nemea que ningú podia caçar perquè era massa invencible a qualsevol arma. Amb la pell del lleó se la va posar a les espatlles com a abric, i el lleó es va convertir en la constel·lació del Lleó.

II. La Hidra de Lerna: Hèracles va matar a la Hidra de Lerna, que era un horrorós monstre gegant amb múltiples caps, Així doncs la va matar tallant-li tots els caps.

III. El senglar d'Erimant: Hèracles va seguir-lo durant bastantes hores i al final el va aconseguir caçar un enorme senglar dels boscos d'Erimant i viu el va portar a Euristeu, que es va quedar amagat en un calder quan Hèracles va entrar al seu palau amb el senglar sobre l'espatlla. 

IV. La cerva de Cerínia: Euristeu va ordenar a Hèracles portar-li viva a aquesta cerva, que tenia peülles de bronze i banyes d'or. Després de seguir-la durant dies la va caçar. 

V. Les aus del llac Estimfal: una altra vegada Euristeu va ordenar a Hèracles que expulseu les aus fora del llac Estimfal i que aquestes aus tenien urpes de plomes de bronze que atacaven a les persones i els animals. Per capturar-les va fer sonar un címbals de bronze que això va provocar que les aus aixequessin els seu vol i amb un arc les va caçar.

VI. Els estables d'Augias: tots els dominis d'Augias, rei d'Èlida, estaven coberts dels excrements dels seus immensos ramats de vaques. Hèracles  ho va netejar i va fer que es desviés tot  per dos rius i que així les aigües s'ho emportessin tot. 

VII. El toro de Creta: el toro del rei Minos i del qual va néixer el Minotaure corria per tot arreu de l'illa de Creta, fent-ho mal bé tot. Hèracles el va portar viu a Micenes i després el va alliberar.

VIII. Les eugues de Diomedes: el rei Diomedes tenien quatre eugues que menjaven carn humana. Hèracles les va fer tornar manses a base de que devoressin el seu propi amo. Més tard les va portar a Micenes i les va lliurar a Hera.

IX. El Cinturó d'Hipòlita: Euristeu per regalar-li a la seva filla aquest cinturó, li va demanar a Hèracles el cinturó de Hipòlita, reina de les Amazones. Les Amazones eren uns pobles de dones guerreres que vivien a les costes del Mar Negre. Hèracles va matar a Hipòlita i la va agafar el cinturó.

X. Els bous de Gerió: Hèracles es va dirigir a l'occident per robar els bous de Gerió, que eren monstres de tres caps que tenien immensos ramats a una illa prop de l'Hades. Hèracles va travessar l'oceà i després de matar Gerió i passar l'estret de Gibraltar, va conduir els ramats per les costes del Mediterrani fins entregar-li a Euristeu.

XI. El ca Cèrber: Euristeu li va demanar a Hèracles, Cèrber, el terrible gos amb tres caps que guarda la porta dels inferns. Hèracles, guiat per Hermes, va arribar a la porta dels inferns.

XII. Les pomes d'or del jardí de les Hespèrides: va ser la última exigència per Euristeu. Van ser les pomes d'or que creixien en un jardí de l'extrem occident de la terra. En el camí va alliberar a Prometeu matant l'àguila que li menjava el fetge. Quan va arribar al jardí de les Hespèrides van anar a trobar Atlas, el tità que sostenia el món sobre les seves espatlles.  Li va proposar rellevar-lo un moment de la seva feixuga tasca a canvi de les pomes. Atlas les va aconseguir però no volia tornar al seu lloc anterior. Així que Hèracles va fer veure que acceptava el canvi, demanant-l'hi que es pogués posar un coixí a les espatlles per fer-ho millor. Quan Atlas s'estava posant bé el coixí, Hèracles va aprofitar per esmunyir-se i agafar les pomes, deixant el tità un altre cop sota el pes del món. 


Raquel Larrubia

4t ESO

Comentaris

Franny Beltre ha dit…
Molt interesant! Això m'ha fet recordar de la película animada d'Hércules que vaig veure fa uns anys. Allà descrvien els seus numerosos treballs i ho combinaven amb musica. Una demostració mes de com sempre s'utilitzen els mites per fer produccions audiovisuals.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES