18 d’abril del 2022

NARCÍS I ECO

La paraula narcisista l'hem sentit tots, però, quin és l'origen d'aquesta expressió sinònim de presumit? No es un altre que el mite de Narcís i Eco.

Narcís era un jove de bellesa inigualable. Només néixer, l'endeví Tirèsias va preveure la seva mort tan bon punt es veies reflectit en un mirall, per tant, la seva mare va evitar sempre objectes on es pogués veure reflectit. Eco era una nimfa molt xerraire, que tenia llargues converses amb Hera, distraient-la mentre Zeus, el marit d'Hera, marxava amb altres dones. Això va enfadar molt a Hera un cop ho va descobrir, i va condemnar a Eco, deixant-la sense paraula, i nomes amb la capacitat de repetir les últimes paraules de les altres persones. 

Eco, avergonyida, va abandonar els boscos per habitar dins una cova a la vora d'un rierol. Allà, un dia, va veure a Narcís, de qui va quedar enamorada, i va començar a seguir al jove cada cop que el veia. Un dia, Eco va trepitjar un branquilló, i Narcís va descobrir la presència d'Eco, i li va preguntar perquè el seguia, però ella només va poder repetir les últimes paraules de Narcís. Amb l'ajuda de les nimfes del bosc, Eco va aconseguir declarar-se a Narcís, qui es va burlar d'ella pels seus sentiments. Eco es va deprimir, i es va tornar a amagar a la cova, on es va consumir a poc a poc, fins que només va quedar la seva veu repetint les paraules al fons de la cova. Nèmesi va veure tot això, i va decidir castigar a Narcís. Un dia, mentre passejava, Narcís va sentir una set molt forta, i va apropar-se al rierol que Eco freqüentava, allà va veure el seu reflex, i es va enamorar, al apropar-se a fer-li un petó, va caure al rierol, i es va ofegar. I amb això van aparèixer les flors que coneixem com a Narcisos, que creixen al costat dels rius.

Eco i Narcís, William Waterhouse

El narcisisme, un tema relacionat amb la història, es una característica negativa, que s'atorga a les persones que tenen una imatge d'ells mateixos superior a la que tenen dels altres. La paraula té aquest significat ja que Narcís es va enamorar d'ell mateix en veure el seu reflex. No és l'única paraula utilitzada en català que deriva de la mitologia, però sí que és la més popular.

Per saber més sobre el mite, recomano veure aquests vídeos sobre el mite de Narcís i Eco.

Arnau Giner
4t ESO

5 comentaris:

Gina Rodrigo ha dit...

Bona entrada! És ben bé que la mitologia grega encara forma part del nostre dia a dia fins i tot en adjectius o noms de flors! Eco va poder tornar a parlar mai?

Amàlia García Pous ha dit...

Molt interessant. També seria curiós saber si hi ha altres noms de flors relacionades amb la mitologia.

helena rovira ha dit...

Aquí podem observar com en aquella època potser ja existia el Karma (si és que de veritat existeix avui en dia, cosa que no sabrem).
Probablement, si Narcís no s'hagués enrigut dels sentiments que sentia Eco cap a ell, Nèmesi no li hagués fet aquesta "jugada".

MANAL BOUKILOU ha dit...

M'ha semblat molt interessant, fins i tot que Eco només podia repetir les últimes paraules que la gent deia, però finalment va poder tornar a parlar, o seguía repetint les últimes paraules de tothom fins sempre?

Justie Anaman ha dit...

Una entrada molt interessant. Deixa'm afegir que Eco no va ser la única persona rebutjada i menyspreada per Narcís. També un jove, anomenat Ameinias també va ser donat l'esquena però va prendre el rebuig tan malament que es va arribar a suïcidar-se davant la casa d'en Narcís amb una espassa que l'havia donat el jove narcisista.

En general, molt bona feina ja que és una entraba molt ben explicada i resumida. Felicitats!!!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts