27 d’abril del 2022

PIGMALIÓ

Pigmalió es una figura de la mitologia de Xipre, es troba al mite recreat per Ovidi en el llibre X de la Metamorfosis on ens explica que, Pigmalió, a mes de ser rei de Xipre també va ser un gran escultor . Durant molt temps ell va estar cercant per una esposa que complís les seves expectatives.
Finalment no es va casar ja que no trobava la dona perfecte i va decidir dedicar tot el seu temps a l'amor a la creació d'estàtues.

Després Pigmalio, inspirant-se en el seu ideal va crear una estàtua de marfil a la qual va anomenar Galatea. L'estàtua era tan bella i perfecte que Pigmalió va caure enamorat d'ella, la vestia amb teles i la besava esperant que algun dia la seva creació cobrés vida.
Segons com s'explica en la història en una de les festes dedicada a la deessa de l'amor, Pigmalió va a demanar a Venus que fes els seus desitjos realitat, al demanar-li les flames del temple es van alçar 3 vegades sorprenent  Pigmalió.

  Pigmalió pregant a Venus perquè animi la seva estàtua, Jean- Baptiste, 1786

De retorn a casa seva va romandre de peu per davant de l'estàtua de Galatea, on l'estàtua va adquirir vida transformant-se en una dona real i convertint-se en l'amant que Pigmalió tan desitjava.

    Pigmalió i Galatea, Etienne- Maurice Falconet, 1763

En aquesta escultura es veu clarament el moment en què l'estàtua de Pigmalió adquireix vida.

  Pigmalió i Galatea, Jean-León Gerôme, 1890

També d'aquest mite ha sortit la frase de caracteritzar a una persona com un "Pigmalió",referint-se a un home culte que educa a una dona humil per transformar-la amb una persona refinada. Això clarament bé de la necessitat de Pigmalió de trobar la dona perfecte.

Per últim aquest mite ha inspirat grans obres literàries i pel·lícules com:

                                         

















 El retrat de Dorian Grey, 1890
                                                       

El Fantasma de l'Òpera, 1909


                                                                      

















   My Fair Lady, 1964


Franny Beltre
1r Batx

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts