10 de novembre del 2021

ZEUS

Zeus o Júpiter, és el rei dels déus en l'Olimp, governant tan a éssers humans com a divinitats en el Mont Olimp. És conegut com el déu del raig i del cel però té diferents noms més.

Història: 

La història comença en què Crono, pare de Zeus, destrona i castra el seu pare Urà, que era la divinitat masculina del cel, i ell li va advertir que un dels seus fills el destronaria a ell també. Amb la por de que aquella profecia, Cronos menjà tots els seus fills fets amb Rae, mare de Zeus. 

Rae volia salvar al seu 6è fill, Zeus, i per això, donar a Cronos una pedra envolta en una manta per fer-li creure que era Zeus, i que s'hel mangés.

Francisco de Goya, Cronos devorant els seus fills

Zeus fou criat en l'illa de Creta, però es coneix dos version populars de la història. Una és que la mateixa Rae al crià quan Cronos no estava pendent, l'altre és que una cabra anomenada Amaltea, que també es pot conèixer que era una nimfa, Cribants i Curetes, que són soldats, també el criaran donant llet de la cabra i fent veus perquè Cronos no l'escoltes plorar. 

Quan Zeus ja era adult, volia derrotar al seu pare per tot el que havia fet amb els seus germans, i li demanà  a la titan de Metis que li donés a Cronos una poció que li fes vomitar els seus fills. Primer va vomitar la pedra que li havia donat Rea, i després els seus germans en ordre invers.

També havia llibertat de Tàrtar els germans de Cronos, que van ser enviats a causa d'Urà. A Hecatonquirs, que eren gegants de 50 braços i caps, i els Ciclops, que ells mateixos van forjar els raigs que va utilitzar en la lluita contra els titans, guerra anomenada Titanomàquia. Zeus va guanyar la guerra, i va enviar a Cronos i més titans a Tàrtar. Després, amb els seus germans, es van dividir els territoris: a Zeus li va tocar el cel i la terra, a Posidó el mar i Hades l'inframón.

Relacions Amoroses

Abans d'Hera, la seva esposa, va tindre 6 més, hi van tindre fills: la primera va ser Metis, però amb una profecia que deia que el següent fill, després d'Atenea (deessa de la saviesa i de la guerra), anava a governar els déus, i per la por de ser destron, Zeus va menjar a Metis embarassada d'Atenea, i ella va néixer del cap de Zeus.

Píxide del Pintor C, Naixement de Atenea

La següent va ser Temis que va tindre a Astrea, les Hores i les Parques, però pot variar en algunes versions. Després va ser Eurínome amb qui van tenir Càrites (deesses de la gràcia, bellesa, alegria...); Seguidament va ser Demèter, la seva germana, amb qui va tenir a Persèfone (deessa de la primavera i la vegetació); Mnemòsine, amb qui va tindre a les 9 Muses (deesses de la memòria), i finalment Letona, amb qui va tindre Apol·lo (déu del sol, la llum...) i Àrtemis (deessa de la caça).

Després de totes les seves conquestes, necessitava una esposa i va pensar que Hera, una de les seves germanes, però ella el rebutjà 300 vegades. Després Zeus va idear un pla, convertint-se en un cucut amarat, i donant llàstima perquè Hera li refugies en el seu pit. Seguidament el cucut es transformà en la seva forma real, en Zeus, i depèn de les seves adaptacions, violar a Hera, i per la vergonya i en el què dirà la gent, Hera es casà amb Zeus.

Museu Albertina, Zeus i Hera

El seu casament va ser el més gran de tot l'Olimp, i van rebre molts regals, en exclusiu, una pomera de pomes d'or, que se situava en el Jardí de les Hespèrides. En la seva lluna de mel, va durar 300 anys, i en tot aquell temps, Hera coneix com era Zeus, i va acceptar al seu casament. Van tindre 5 fills: Ares (déu de la guerra), Hefest (déu del foc), però en algunes històries diuen que va néixer d'Hera, per l'enveja de que Zeus dones a llum a Atenea ell mateix, Il·lítia (deessa dels naixements) i Hebe (deessa de la joventut)

Zeus va tindre nombrosos fills fora d'aquell matrimoni i Hera no es quedà callada.

Una d'aquelles amants van ser:  Sèmele, que ella de 6 mesos d'embaràs, Zeus li va prometre que tindria el que ella volia, però Hera, per la gelosia, li suggerir a Sèmele que li digues a Zeus que li mostres tota la seva grandesa, i després va ser cremada per tots els trons i raigs que sortia de Zeus. Zeus va treure el fill del vent de Sèmele i posar en la cuixa per fer la gestació. Va néixer Dionís (déu del vi i fertilitat).

Rubens, Zeus i Sèmele

Seguidament, la seva amant va ser Leto, i va quedar embarassada de bessons, i Hera ho va descobrir i va prohibir que naixessin en terra ferma. Leto va anar a una petita illa i van néixer Artemisa (deessa de la caça) i Apol·lo (déu de les arts).

Amb tot i això, va estar amb la representació de la memòria, la Mnemòsine, i amb una relació de 9 nits, van tindre a les 9 muses.

Una altra relació que va tindre, va ser amb Alcmena , la seva besnéta, però com ella estava molt enamorada del seu marit, Zeus amb l'absència d'ell, ja que havia d'anar a la guerra d'Atenea, es va convertir en el marit i van estar 72 hores junts. Aquella mateixa nit, va tornar el verdader marit i també Alcmena va estar amb ell. D'aquell dia, van néixer bessons de diferents pares, Heracles (un semidéu) i Íficles (un mortal). Hera se'n va adonar de l'embaràs, i va enviar a dos serpents a matar a Heracles, però ell les va estrangular.

Zeus no va estar amb només noies, un dels seus amants va ser Ganímedes, que el va segrestar transformat en àguila, i se'l va emportar al Mont Olimp. El va fer el seu amant, i va treballar com l'abocador del nèctar de la vida.

Anton Raphael, Zeus i Ganímedes.

Una altra amant va ser Dànae, que ella estava empresonada per una llegenda del seu pare, i doncs Zeus es va convertir amb pluja d'or i la va seduir. Va tindre a Perseu, que després va ser un heroi. 

Després, es va convertir en un cigne per seduir a Lea, que després va pondre 2 ous en què van néixer, d'un ou, Helena i Pòl·lux, immortals, i de l'altre ou, Clitemnestra i Càstor, que suposadament, eren fill de Tindàreu.

També va estar amb Eurínome, amb qui va tindre Les Tres Gràcies, i també va estar amb Maya, amb qui va tindre a Hermes (déu missatger).

Va estar-hi amb moltes més, però aquests serien els més populars.

A continuació, deixaré un vídeo amb més informació sobre Zeus.


Nicole Aillon

4t ESO

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts