ATENA

Introducció

Atena, també anomenada Pal·las, o pels romans Minerva, es deessa de la guerra, la saviesa i l'artesania, com també patrona d'Atenes. Es filla de Metis i Zeus, i es diu que va néixer del cap del seu pare ja amb l'armadura. Altres elements que se li atribueixen son l'ègida, l'olivera, l'òliba, i la serp.

Atena va mantenir sempre la virginitat, no obstant això, va criar un fill, Erictoni. El seu naixement va succeir quan Atena va visitar al deu Hefest, per encarregar-li unes armes. Hefest però, intentar violar-la, sense èxit. No obstant això, del forcejament, Hefest li va ejacular a la cuixa. Atena s'eixugà amb un floc de llana, i el llença al terra. Del contacte del semen amb la terra, en va néixer Erictroni. 

Pal·las d'Atena, Gustav Klimt

El Mite d'Atena i Aracne:

Aracne era coneguda com una de les millors teixidores de la regió,  un bon dia, es diu que va cosir la seva "obra mestra", que fins i tot superava qualsevol obra d'Atena. Aquesta afirmació va arribar a orelles d'Atena, qui, al veure l'obra i va quedar tan meravellada com horroritzada, ja que cap de les seves obres era tan bona com la de la jove. Atena, presa de l'enveja, destrueix l'obra de la noia, i Aracne, tement les conseqüències de la deessa, es suïcida allà mateix. Fins i tot Atena veu que la mort de la noia es injusta, així que decideix perdonar a Aracne, però no del tot, ja que, havia sigut convertida en aranya, així la mortal podria teixir, però cap de les seves obres seria reconeguda. Aquest mite es expressat en moltes pintures, com ara Las Hilanderas de Diego Velázquez.

Las Hilanderas, Diego Velázquez


La baralla d'Atena i Posidó:

Aquest enfrontament es a causa del càrrec de la protecció ciutat d'Atenes, quan la ja mencionada polis es va fundar, hi havia dos candidats per fer-ho, Atena i Posidó, cada un els hi proporcionaria un regal, i el poble decidiria quin era més útil per la vida quotidiana. Posidó va colpejar una roca amb el seu trident, i així va formar una font, mentre que Atena va optar per formar una olivera, de la que es podien extreure, tan fusta com oli i aliment. Els ciutadans van escollir el regal d'Atena, ja que els semblava molt mes útil que una simple font d'aigua salada. I això va fer, segons es deia, que Posidó no volgués tornar a parlar amb Atena, i Atena, orgullosa, també li va girar l'esquena.

Per més informació, aquí adjunto un vídeo que aprofundeix més en el tema.


Arnau Giner
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES