SELENE, DEESSA DE LA LLUNA

Selene és la deessa en la mitologia grega de la lluna i la nit filla dels titans Hiperó i Tea. Sovint se la representa com una dona bela amb pell pàl·lida i amb un carro platejat conduits per dos bous que li va obsequiar Pan, tot i que també se la representa muntada a cavall portant una torxa vestida amb túniques llargues.

Un dels mites més coneguts coneguts sobre ella és del de Selene i Endimió, una història d'amor entre la deessa de la lluna i un mortal.

Endimió era un pastor que guiava els seus ramats per les nits. En una ocasió que estava en el mont Latmus i estava molt cansar després d'un dia de molta feina i no va poder evitar quedar-se dormit en gruta. Selene viatjava amb el seu carro per el cel fosc d'aquella nit, fins que va veure reposar al bell Endimió i va decidir apropar-s'hi. En aquell instant tot el que els envoltava és va il·luminar i aquesta brillantor va despertar a Endimió, ell va obrir els ulls i només creuar mirades amb Selene es van enamorar un del altre. Però hi havia un inconvenient, ella era una deessa i per tant era immortal al contrari que el seu estimat Endimió el que si la mort esperava.

Selene volia estar per sempre amb Endimió per això va decidir anar ella mateixa en persona a demanar a Zeus una solució. Endimió va decidir demanar ajuda al déu dels somnis Hypnos. Després de veure ho enamorats que estaven Zeus i Hypnos van decidir ajudar-los. No podien fer a Endimió immortal perquè això implicaria que seria de la mateixa categoria dels deus, així que la solució que hi van trobar va ser que Endimió dormis eternament i només pogués despertar durant les nit per veure a Selene. D'aquest amor van sorgí 50 fills que corresponen a 50 fases lunars.

Selene and Endymion de Nicolas Poussin

Cal dir que Endimió no va ser l'únic amant que va tenir Selene. Entre ells va haver-hi Zeus amb qui va tenir com a filla a Paideia deessa de la lluna plena, també Ersa deessa de la la gebre matinera Nemea, nimfa de la font de Nemea. Amb el seu germà Hèlios, déu del sol, va engendrar les quatre Horai o també coneguts com les quatre estacions.

Aquest mite demostra un cop més com els grecs van buscar donar resposta a les grans preguntes de la humanitat i el comportament naturalesa a traves de mites i molta fascinació.


Gina Rodrigo 
4t ESO

Comentaris

Neus Llovera ha dit…
Molt interessant! Només afegir que el seu nom, Selene, ve del terme grec "selas" que significa llum.
Raquel Larrubia ha dit…
M'ha agradat molt, és molt maco el que arriba fer Endimió per estar amb Selene, que és estar adormit per sempre, menys per la nit.
helena rovira ha dit…
El què arriba a sacrificar la gent per amor, és impressionant. Endimió no va tenir cap problema en dormir durant tot el dia menys la nit per veure a la seva estimada i això fa que pugem creure que l'amor verdader pot existir.
Aina Garcia ha dit…
No havia sentit mai el nom d'aquesta deessa ni el seu mite i la veritat esque m'ha agradat molt. El nom de Selene en grec es tradueix literalment com a lluna i amb el temps aquest nom s'ha m'antingut i adaptat amb altres idiomes. És interessant com la mitologia ha tingut una gran influencia en la nostre cultura i llenguatge

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES