LA CAIXA DE PANDORA

N'estic segura que tots hem sentit a parlar alguna vegada d'aquest popular mite; La caixa de Pandora o en una altre versió " La caixa dels trons ", tot i així, no deveu saber molt sobre l'historia d'aquesta misteriosa dona que va castigar milers de mortals amb el seu encant.


Tot comença en el moment en què Prometeu, déu defensor dels humans, roba el foc diví del poderós Zeus per entregar-lo als homes mortals. Zeus venjatiu, ordena la creació d'una dona d'argila, bella i formosa, amb uns trets físics meravellosos. Alguns déus van col·laborar en la formació d'aquesta magnífica dama i per acabar de perfeccionar-la; Apol·lo li va concedir una veu ben tendre,  suau i dolça. Atenes li va donar la saviesa i els coneixements necessaris. Afrodita va cedir a la agraciada una bellesa i un encant màgic que faria caure a qualsevol mortal, i tots junts la varen brodar amb vestits esvelts, pentinats i joies fins deixar-la impecable, però per pagar totes aquestes virtuts, Zeus va entregar a Pandora una caixa que posseïa tots els mals del mon.
Pandore, Jules Joseph Lefebvre.



Així doncs, completa i preparada, Zeus va enviar a la dama a casa de Prometeu com a ofrena.
L’objectiu de l’astut Zeus era venjar-se del lladre del seu foc i Prometeu ho sabia, tant mateix no va acceptar el regal de l’enemic, però, el seu germà, Epimeteu, força més ignorant, cau en la trampa tot i ser avisat pel seu germà, la va rebre com a la seva esposa.

Pandora, B. García, 2018.


Pandora, un dia mentre Epimeteu dormia va tenir l’encuriosiment i la temptació d’agafar la clau del cofre, el va obrir sense remordiment i d’allí en van sortir tots els mals, baralles, penes i malalties i des de aleshores, a nosaltres, als éssers humans, ens han angoixat aquestes males sorts.
Va obrir el cofre dels mals, La caixa de pandora,  i només havia quedat una sola cosa dintre la caixa, l’única virtut que Zeus havia posat dintre era l’última cosa que es perd: l’esperança. Pandora ràpidament va tancar el cofre però ja era massa tard per evitar que tots els mals s'escampessin pel món.




Anònim, Waterhouse pandora, 1896








Doae Boussatta

4t ESO

Comentaris

Iman Barmou ha dit…
Molt bona entrada! Hem sembla interesant el mite, però perquè fan veure que la dona es una malvada i la culpable del caos?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES