FUNDACIÓ DE ROMA 2.0

Anquises, un pastor (altres versions diuen que era un príncep troià, fill de Capis i la nimfa Temiste) del qual la deessa Afrodita (Venus) es va enamorar i va baixar a la Terra en forma humana i li va concebre un fill. La deessa, però, li va dir que no digués de qui era fill (deessa), perquè això faria encendre la còlera de Zeus. Però un dia, Anquises havia begut molt i va començar a parlar sobre les seves aventures, entre elles, la d'Afrodita, i Zeus li llençà un llamp per deixar-lo paralític (o coix depenent de la versió).


Venus i Anquises de B. R. Haydon

Després de la guerra de Troia, el fill de Venus i Anquises, Enees, va aconseguir escapar amb el seu pare i el seu fill, Ascani, cap a Itàlia.


Enees, Anquises i Ascani de Bernini

Quan van creuar el Mediterrani van arribar a les costes del Laci. El rei d'aquesta zona, Llatí, tenia una filla que estava promesa amb Turn (rei dels Rútuls). Quan Enees va arribar a Laci, el rei li va oferir la mà de la seva filla. Aleshores, Turn va desencadenar una guerra perquè la noia es casés amb ell però acabà mort, de manera que Enees es va casar amb Lavínia, la filla del rei. Enees va formar una ciutat a la qual va anomenar Lavinium en honor a la seva esposa. Quan el fill, Ascani, va créixer, va formar una nova ciutat, Alba Longa, Ascani va ser el primer rei d'un llarg llinatge. 


Mapa per situar la ciutat d'Alba Longa

Els reis més coneguts d'aquesta sèrie van ser els fills de Procas (un dels reis), Numítor i Amuli. 

Numítor

Amuli

Aquest últim va destronar al seu germà i per tal de no tenir herència perquè ningú li pogués robar el poder va matar a tots els nebots mascles i va fer sacerdotessa de la deessa Vesta a la filla del seu germà, Rea Sílvia, per així romandre verge, però el que Amuli no podia preveure era que el rei Mart es va enamorar d'ella i la va violar, fent així que engendrés a dos fills, Ròmul i Rem.

Mart i Rea Sílvia de Rubens

Rea, per protegir als nadons del seu tiet els va abandonar en un cistell al riu Tíber. Una altra versió del mite diu que Amuli va manar a un dels seus ajudants que matés als nens, però aquest no va ser capaç i els va llençar al riu sense dir res a Amuli. Existeix una altra versió que diu que va ser el mateix Amuli qui va llençar els nadons al riu. Els nou nats van ser salvats per una lloba, Luperca, que els va trobar al turó Palatí, la lloba els va alimentar fins que més tard, un pastor anomenat Fàustul els va trobar i els adoptà.


Luperca


Ròmul i Rem de Rubens

Quan Ròmul i Rem van ser adults, el pastor els va explicar la seva història i aquests van decidir formar un exèrcit per matar a Amuli per deixar el tron al seu avi Numítor. Aquest, en agraïment, els va atorgar unes terres. Els bessons van decidir formar una nova ciutat i per saber qui la governaria van decidir que els déus ho diguessin mitjançant el vol dels ocells. Això consistia en què qui veiés més voltors seria el rei, Ròmul va ser el que en va veure més de manera que aquest fou l'escollit. Rem, però, no ho va acceptar i va traspassar els límits de la ciutat que Ròmul havia imposat, desencadenant una baralla que va acabar amb la vida d'ell mateix. Ròmul el va enterrar a l'Aventí, que és on el seu germà volia construir la nova ciutat a la que volia anomenar Remoria. Finalment, Ròmul es va convertir en el primer rei de Roma el 21 d'abril del 753 a.C.


Ròmul

Un cop fundada la ciutat de Roma, els habitants de la ciutat es varen donar compte de que només hi havia homes i que carien de dones. Aleshores, Ròmul va organitzar uns jocs, convidant a pobles veïns, però La Sabinia, un d'aquests pobles, va ser el que va portar més habitants, de manera que van ser els que van rebre l'estratègia de Ròmul, que consistia en què cada romà havia de segrestar a una sabina per portar-la a Roma. Una vegada van obligar als homes de fora a tornar al poble d'on venien, van haver de convèncer a les sabines de que s'havien de quedar per tirar endavant la ciutat de Roma. 


El rapte de les Sabines de Jacques-Louis David

Aquestes l'únic que van demanar a canvi va ser que la seva única tasca seria la de teixir, i que haurien de ser reconegudes com les que governaven la casa. Tot i així, els sabins, no es van aturar i van entrar a Roma per començar una guerra entre romans i sabins, però va ser interrompuda per les dones sabines que argumentaven que no volien perdre ni als seus pares ni als seus marits. Partint d'aquí, van arribar a una convenció en la que governaria el rei romà (Ròmul) i el sabí (Titus Taci) junts.


El rapte de les sabines de Nicolas Poussin


Aquí us deixo una gravació de la JONC interpretant "El rapte de les sabines" de Manuel Blancafort per inspirar-vos una mica

Paula García Balbín
1r  Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES