AFRODITA

La gran Afrodita, es coneguda per ser la deessa de l'amor, la luxúria, l'atracció física i el sexe. En l'antiguitat aquest temes, no eren gens tabú ni tan sols estava mal vist parlar-ne lliurament del que creia cadascú. Es deia que era una deessa idealitzada, posseïa uns gran trets físics excepcionals i que no deixaven indiferent a ningú. Això porta a Afrodita a ser coneguda, i va tenir una gran influència. Contava amb grans temples i monuments.

Afrodita no va passar desapercebuda, tan va ser així que algunes les divinitats inferiors, que compartien algun àmbit amb ella, van  quedar absorbides per Afrodita.

NEIXAMENT

El mite està relacionat amb la pròpia etimologia de la paraula. En grec "aphrós" significa espuma i això ens pot portar a pensar que aquesta deessa va ser nascuda el mar. Segons el mite més antic escrit per el poeta Hesíode, després de que Cronos li arrenqués els genitals al seu pare Urà, va llençar les restes al mar, més concretament a les costes de Pafos, la illa de Xipre. Finalment es diu que de la barreja de l'esperma i la sang d'Urà juntament amb l'espuma del mar, neix ja adulta, Afrodita. Aquesta versió és la més famosa y a la que més pintors han recorregut a l'hora de pintar-ne el seu naixement.

També hi han altres històries que creuen que Afrodita no neix d'aquí, sinó que es filla de Zeus i Dione.

Però hi ha una cosa en que tots els escriptors coincideixen, que Afrodita no té infància, sinó que ja va néixer sent adulta.

El naixement de Venus, Sandro Botticelli s.XV
El naixement de Venus, Sandro Botticelli s.XV (deessa Afrodita) 











RELACIONS AMOROSES  (Hefest i Ares)

Afrodita va ser casada amb Hefest, aquest matrimoni va acabar refredant-se i això va portar Afrodita a caure en mans de Ares (déu de la guerra) on inicien una relació sentimental, la qual tractaven d'amagar a les altres divinitats, però sense pensar que Hèlios (déu del sol) descobreix la infidelitat i decideix explicar-li a Hefest, aquest, enfadat per la relació infidel de la seva esposa decideix crear una ret de plata irrompible i en una dels ocasions on Ares i Afrodita menten relacions sexuals Hefest, pres de la ira els hi llançà aquesta ret on quedaren els dos atrapats i on tota la resta de divinitats van poder ser testimonis d'aquella infidelitat. Afrodita avergonyida suplica que la deixi sortir d'aquella ret jurant que trencaria la seva relació amb Ares, i finalment commogut per la pena Hefest la deixa lliure.

Es diu que Afrodita va cometre moltes més infidelitats però jo n'he destacat la d'Ares.

Afrodita a més de ser considerada deessa del sexe, l'amor, la luxúria entre d'altres, també va ser considerada la deessa de la maternitat i fecunditat, tema important en aquella època. Afrodita va ser un gran referent per moltes dones i el seu desig de ser desitjades per els homes o de tenir fills. El culte d'Afrodita va expandir-se arreu del de Mediterrani. Aquesta expansió en gran part també es deguda a que molta gent afirmava que en alguns santuaris dedicats a la deessa s'hi practicava prostitució sagrada com a mitjà d'adoració cap a ella.

A continuació us deixo un vídeo fet a partir de dibuixos on s'explica més profundament la vida d'Afrodita, com ara, els fills que va tenir amb Ares, o el paper de la deessa durant la guerra de Troia.


Laia Bardolet
1r BAT

Comentaris

Va deixar descendència d'altres afers amorosos Afrodita?
Amy Serres ha dit…
Molt bona entrada! L'he trobat interessant. Deixa'm afegir que un dels cultes a la deesa Afrodita més famosos és l'escola de Safo, a l'illa de Lesbos. Era una escola per a les noies dedicada a l'amor, la sensualitat i la bellesa.
Julià Pagespetit ha dit…
Una entrada bona! pero tinc un petit dubte, quant la gent va començar a que el tema de l'amor i de la sexualitat va passar a ser tabú te alguna relacio en la fe en els mites?
Gina Rodrigo ha dit…
Bonica entrada, crec que aquest mite busca explica l'origen del desig sexual fent un mite realment curiós i interessant

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES