10 de febrer del 2022

EL MITE DE PROMETEU I EL FOC

Abans que existís qualsevol cosa, hi havia el caos, la primera manifestació de l'univers. El caos és un espai obert i infinit envoltat per una densa foscor. Del caos van néixer els dos primers titans, Gea i Urà. Aquests dos van procrear els tres Ciclops, els tres Hecatonquirs i la primera generació de titans (dotze titans).

N'hi havia dotze titans sis femelles (Rhea, Tetis, Temis, Tea, Mnemosine i Febe) i sis mascles (Océano, Ceos, Creos, Hiperió, Jàpet i el més conegut, Cronos) Prometeu era el fill de Jàpet. Prometeu era considerat creador de la humanitat. Prometeu estimava molt als homes, tant que es va sacrificar per ells.

Relleu de marbre que mostra Prometeu modelant els primer humans

Prometeu era germà d'Epimeteu, els dos tenien una habilitat que era veure el futur però, Epimeteu el veia amb retràs. Un dia Prometeu va fer un sacrifici en el que havia de repartir un bou entre Zeus i els mortals. Va agafar tota la carn i els intestins i els va amagar sota la pell de l'animal i els ossos i la grassa els va apartar. Va fer escollir a Zeus la part que ell volgués, i així va ser, va triar la part dels ossos i la grassa i l'altre part (la carn) se la van quedar els humans. Zeus, amb molta fúria i rancor pel tità i va castigar a la humanitat prenent-li el foc. 

Prometeu no es va quedar de braços creuats, va robar el foc del carro del déu del Sol, Hèli, i els va donar als mortals.

Prometeu tornant el foc als mortals Heinrich Füger (1817)

Quan Zeus s'adona que Prometeu el va tornar a enganyar, el vol castigar severament. El va encadenar al Caucas amb cadenes de bronze a més cada dia li enviaria una àguila perquè li mengés el fetge però, aquest òrgan es regeneraria cada nit perquè el càstig fos continu.

Prometeu patint pel turment

Zeus, amb molt rancor a la humanitat, després que Prometeu els hi tornés el foc, va voler venjar-se. Li va encarregar al déu de la forja Hefest (que també era el seu fill) que dissenyés una femella mortal amb diferents habilitats i amb molt bellesa. Així doncs, la van crear i li van posar diferents virtuts, una d'aquelles virtuts era la bellesa per enamorar als homes. Aquesta femella rebria el nom de Pandora.

Elias Anaaoui
4t ESO

2 comentaris:

Nour el Karrouchi ha dit...

He sentit bastantes vegades aquest mite, pero fins ara me'n adono que Pandora va ser el càstig de Zeus per els homes.

Amàlia García Pous ha dit...

Em sembla molt interessant veure com molts dels mites estan lligats entre ells. Pandora va ser càstig per culpa de Prometeu, i va ser qui va obrir la capsa, i va escampar tots els mals i preocupacions. També, el mite de la capsa de Pandora està relacionat amb el de Deucalió i Pirra (un fill de Prometeu i l'altra, filla de Pandora) i el diluvi. Estan molt ben lligats i un cop en vas entenent uns, els altres tenen més sentit. Molt bona feina.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts