24 de febrer del 2022

CULTURA A L'ANTIGA ROMA

Desprès de més de 1.500 anys des de que va caure l'imperi romà, seguim tenint característiques culturals que ens apropen a aquesta antiga cultura.

La primera característica és el llenguatge. Si be no ens comuniquem de la mateixa manera com ho feien antigament, amb llatí, moltes de les llengües que hi han al món provenen d'aquesta antiga llengua, aquestes són les llengües romàniques a més a més d'això utilitzem al llatí per els noms científics de plantes i animals. En l'alfabet, també constaven de 26 lletres. Els números romans també segueixen sent presents actualment, els solem utilitzar per referir-nos als segles. També, els noms dels déus romans (la religió romana era politeista) ens han donat lloc a els noms del planetes que orbiten al voltant del sol. 

text en llatí 

En segon lloc tenim la moda. Els vestits en l'època romana constaven de togues per els homes i túniques per les dones i tot i que alguns dissenyadors de moda s'han basat en aquesta vestimenta el que més ha triomfat han estat les sabates. Els romans vestien amb unes sandàlies que encara ara tenen molt de pes en el món de la moda.

sandàlies romanes antigues 


El dret és una de les característiques més importants de l'antiga roma que ens ha deixat per l'actualitat. Les lleis van ser establertes a l'antiga Roma i tot i que segons la posició social variaven van ser un gran pas a l'hora d'establir drets i lleis actuals. Les lleis romanes van ser essencials per crear les lleis actuals en molts països.

L'arquitectura romana també va ésser molt important a l'hora d'innovacions urbanes, com ara els aqüeductes o la manera en què s'organitzen els carrers. També van construir molts temples, arcs de triomf, i molts altres monuments que actualment són visitats i estudiats.  

Aqüeducte de les Ferreres, Tarragona 

El calendari que tenim actualment, ve de la cultura romana. Al principi els romans dividien l'any en 10 mesos per això els noms de setembre, que es forma amb septem que vol dir set, és el setè mes de l'any, octubre ve de octo que vol dir vuit, és el vuitè mes, i així fins el mes de desembre. Els altres mesos, de gener a agost, se'ls dona el nom dels déus del panteó romà. Els noms dels dies de la setmana (dilluns, dimarts...) també venen donats per la cultura romana, el nom els ve de que cada dia se li atorgava a honor d'un déu, el dilluns ve de dies lunae que vol dir "el dia de la lluna", dimarts és el "dia de mart"...

calendari romà 

Laura Rovira 
1r batx 

1 comentari:

Justie Anaman ha dit...

Una entrada molt interessant. Amb aquesta entrada, podem veure la gran influència que ha tingut l'antiga Grècia en l'actualitat. Podem veure l'evidència en l'alfabet que fem servir ja que es basa en l'alfabet llatí; l'idioma: l'ús de llatí com a base de moltes llengües (romàniques) com ara el francès, el castellà, el català que fem servir en el nostre dia a dia...

Molt bona feina!!!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts