EROS I PSIQUE

Psique era la més petita de tres germanes filles del rei d'Anatòlia, les tres destacaven per la seva bellesa però la més petita, Psique, era la més bonica de totes i talentosa de totes. Es deia que era tant bella que la gent del poble va deixar d'idolatrar a Afrodita com a deessa de l'amor i la bellesa per admirar a Psique. 

Això no agradava a Afrodita, no podia suportar el fet de que hi hagués una dona més bella que  ella i sobre li robés el protagonisme. Per aquest motiu va decidir enviar el seu fill Eros (Cupido) ,déu de l'amor, a llançar una fletxa a Psique que la fes enamorar-se de l'home més horrible i desgraciat que trobes sobre el planeta Terra. Però Eros al veure-la va quedar completament enamorat, així mentre Psique dormia va decidir endur-se-la al seu palau on Afrodita no pogués fer-li mal.

Des d'aquell dia Eros i Psique cada nit s'estimaven en la foscor. Una nit Psique va explicar a Eros que trobava molt a faltar la companyia de les seves germanes i li va demanar si podia anar a passar una tarda amb elles, ell va dir que acceptar però va avisar-la de que les seves germanes estaven geloses i volien acabar amb la seva relació. Al arribar les germanes de Psique van començar a fer-li preguntes sobre el seu estimat, fins arribar el punt de parlar de com era físicament el seu marit. Psique es va posar molt nerviosa i els hi va confessar que realment mai havia vist el seu rostre perquè el seu amor era nocturn, les seves germanes van dir-li que aquella mateixa nit encengués una espelma per poder-lo veure i comprovar que no era un monstre.

Així ho va fer però per error una gota de cera va caure a la cara d'Eros cremant la seva cara. Psique va adonar-se del que havia fet i per intentar solucionar-ho va recorri a Afrodita en busca d'un remei. Afrodita va dir que havia de complir quatre deures si volia recuperar l'amor d'Eros. La primera cosa que havia der fer era anar a l'inframon per demanar a Persèfone una xic de la seva bellesa per Eros i guardar-la en una caixa negra que Afrodita li havia donat. Psique va pensar que la manera més ràpida que tindria d'arribar a l'inframón seria morint però un veu la frenar i la va dur per un camí secret. Un cop alà Persèfone no va tenir cap problema en donar-li una mica de la seva bellesa si Afrodita li havia demanat, però Psique va decidir prendre una mica de la bellesa que contenia la caixa pensat que sent encara més bella Eros la tornaria a estimar. Dintre estava un somni estigi  que la va sobtar. Eros, que l'havia perdonat, volava fins el seu cos i va netejar el somni dels seus ulls, suplicant a Zeus i Afrodita poder casar-se amb Psique i la feien immortal. Feien un casament preciós on tothom va ballar i cantar d'alegria, posteriorment Eros i Psique tenien una filla anomenada Plaer o Volupta en la mitologia romana.


                               Amore i Psique, Antonio Canova 1793. Louvre, París

Gina Rodrigo

4t ESO

Comentaris

Laia Bardolet ha dit…
Bona entrada! Deixa'm afegir que perquè Afrodita no sospités de res, Eros, va decidir llençar la fletxa al mig del mar, i d'aquesta manera endur-se a Psique sense que ella, caigués enamorada de ningú.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES