EL MITE DE DEUCAULIÓ I PIRRA

Hi va haver una època en que els homes van deixar de tenir por als déus,  i adorar-los. Ja no els hi tenien respecte i es barallaven ja que no podien viure junts. I és així quan Zeus es va enfadar molt i va decidir acabar amb la raça humana amb un gran diluvi com a càstig pels seus crims.  Durant nou dies i nou nits va ploure molt. La terra va quedar destrossada i els éssers humans també, excepte dos, un home i una dona que van ser triats per Zeus. Ella va ser escollida pel seu amor als déus i ell pel seu amor a la justícia. Estem parlant de Deucalió i Pirra. Deucalió era fill de Prometeu, I Pirra era la seva esposa i filla se Pandora i Epimeteu.

                                                       Deucalion and Pyrrha, Peter Paul Rubens

Prometeu va aconsellar al seu fill que construís una gran arca per ell i la seva esposa i l'omplís de provisions, i així ho va fer. Deucalió i Pirra van estar navegant amb l'arca durant nou dies per damunt de la terra inundada, fins que van arribar al mont Parnàs que allà no hi havia perill de les aigües del diluvi.  Zeus va ordenar que les aigües baixessin i que el sol tornés a aparèixer perquè poguessin desembarcar. Deucalió i Pirra van anar a consultar a Temis per saber com trobar altres persones. Temis els va respondre: marxeu del temple, tapeu-vos el cap, afluixeu-vos els vestits cenyits i tireu per l'esquena els ossos de la gran mare. 

Deucalió i Pirra no sabien què és el que havien de fer, van estar pensant una bona estona fins que Deucalió va arribar a la conclusió de que la gran mare era la Terra i els ossos les pedres, i ho van intentar. Així doncs ells mateixos van començar a tirar pedres i, efectivament, les pedres que van ser tirades per Deucalió esdevenien homes i les pedres tirades per Pirra esdevenien dones.


Raquel Larrubia

4t ESO

Comentaris

helena rovira ha dit…
És com dir d'alguna manera mitològica que va ser així com es van crear els humans; homes i dones?
Núria González ha dit…
Molt bona entrada! Però m'agradaria afegir que hi ha una altra versió. Deucalió era fill del tità Prometeu, qui va regalar el foc als mortals. Pirra era filla de Pandora i Epimeteu, germà del protector dels homes. Tots dos, Deucalió i Pirra, eren, per tant, cosins, i també esposos. Quan Zeus va haver reunit els déus per explicar-los la seva decisió de destruir el món, aquesta va arribar a les orelles de Prometeu, qui va avisar al seu fill i a la seva esposa recomanant-los construir una arca.
Nicole Aillon ha dit…
Molt interessant aquesta entrada!
Aquest mite té una mica de similitud amb la barca de Noè, volia preguntar que perquè tenen aquesta similitud? La bíblia es va inspirar amb Deucalió i Pirra?
Maria Vasileva ha dit…
Molt bona entrada! Penso que és una bona història per explicar d'alguna manera l'origen de la rassa humana i com es van expandir en diferents llocs. Està molt ben contada i penso que s'entén molt bé. No entenc per què Zeus no volia que els humans en comptes de tenir-los por els adoressin, però suposo que volia demostrar respecte cap a ells i no admiració.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES