8 de febrer del 2021

MITES

Un mite és una paraula grega que vol dir "conte, història, paraula..." i en grec es diu: mythos. Etimològicament parlant, és una història que explica notícies o fets fabulosos. Els mites es transmeten gairebé sempre oralment i això fa que aquestes històries mica en mica vagin canviant de versió.

Els mites grecs ens han arribat a través de la literatura grega antiga, que és principalment mitogràfica (els seus arguments hi continguts són majoritàriament temes mítics). També ens ha arribat gràcies a autors que es dedicaven a recollir les històries que circulaven en aquells temps a Grècia.

Els mites grecs tractaven principalment de:

- L'origen del món.

- L'origen dels déus.

- L'origen dels homes i dones.

- El per què de les institucions polítiques, socials i religioses.

- La fi del món.

- Històries sobre déus i herois.

Imatge del mite d'el Neixament d'Afrodita

Ara, a continuació, posaré uns quants mites grecs, així es veurà clarament què és:

1. El naixement d'Afrodita

Com ja sabem, Afrodita és la deessa de l'amor i la passió. Aquest mite diu que Afrodita no va ser la filla natural de cap déu, sinó que tal i com indica el seu nom, va néixer de l'espuma del mar. El mite del seu naixement que ens arriba a través d'Hesíode, diu el següent: "Gea, la mare Terra, va donar a llum per si sola a Urà, els cels". Junt amb ell, va tenir molt més fills. Un d'ells, el més petit, Cronos, amb l'ajuda d'una falç feta per se mare, va tallar els genitals a Urà. Els restes dels testicles, van caure al mar, i la sang i el semen, es van barrejar i van formar una espuma, en que hi va néixer Afrodita, ja amb una certa edat.

2. El mite de Tirèsias

Tirèsias, és el vident cec més famos de la mitologia grega. Aquest mite que ens parla d'ell, ens explica la història de com es va quedar cec. Diu la llegenda que un dia anava caminant pel bosc, i es va trobar a dos serps, una femella i una mascle. Aquestes estaven mantenint relacions sexuals, i Tirèsias les va separar, matant aquest cop a la femella. De cop i volta, es va transformar de sexe i es va convertir en dona. Així va estar 8 anys, fins que, per segon cop, es va tornar a trobar a dos serps mantenint relacions. Aquest cop va matar al mascle i va tornar a ser home. Anys després, els déus Zeus i Hera, discutien sobre quin dels dos sexes difractava més del seu sexe, i van agafar a Tirèsias com a jutge. Ell va dir que la dona desfruitava més del seu sexe. Hera es va enfadar i amb la seva ira, el va deixar cec. Com a recompensa, Zeus li va donar el don de la clarividència.

He trobat un vídeo sobre el mite del naixement d'Afrodita:


Pau Godó
1r batx

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt la teva entrada, deixa'm afegir que els mites servien per donar resposta a les grans preguntes de la humanitat. També dir que, en els mites el món està dominat pel destí, el caos i els designis dels déus, com hem pogut veure en els dos mites que has esmentat.

Anònim ha dit...

Molt interessant. Mai havia sentit a parlar de Tirèsias, però he buscat informació i he trobat que hi ha una altre versió del mite que has explicat. Segons he trobat, hi ha una versió que diu que la raó per la que es va quedar sec va ser perquè un dia va anar al mont Helicó i allà va veure a la deessa Atena banyant-se nua. Quan Atena se'n va adonar es va enfadar tan amb ell que el va deixar cec.

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt. Tal com has dit, hi ha mites que tracten sobre l'origen dels déus, i un dels que més m'agraden és el mite del naixement d'Atenea, la molt coneguda deesa de la saviesa.
Quan Zeus, un dia, estava patint d'un fort mal de cap, va decidir demanar ajuda a Hefest. Aquest, després de considerar quines podrien ser les raons d'aquest mal de cap, va agafar la seva destral i li va clavar a Zeus al cap pensant que el lliuraria de l'estrés que el devia estar tormentant.En canvi, de l'escletxa va sortir-se Atenea, ja en la seva forma adulta.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts