LA MORT D'ÀIAX

Àiax era un heroi grec que va lluitar a la guerra de Troia i es deia que era el segon millor guerrer, després d'Aquil·les. La seva història és coneguda gràcies a l'obra de teatre anomenada Àiax, de Sòfocles, un famós autor de l'antiga Grècia. 

Àiax i Aquil·les jugant a dausExèquies, 550-530 aC
MITE
Obtenir les armes d'un gran guerrer és un gran honor, per això, quan Aquil·les va morir i les seves armes van ser concedides a Ulisses, qui havia pensat amb la idea del cavall de Troia, que els havia portat a la victòria, Àiax es va sentir humiliat. 

Furiós i amb ànsies de venjança, va intentar matar Ulisses i tot l'exèrcit grec, aquella mateixa nit. Per sort, Atena, quan ho va veure, va confondre el guerrer perquè es pensés que estava matant grecs, quan realment estava matant ovelles. 

Àiax, l'endemà, en veure l'aniquilació massiva d'ovelles que hi havia hagut la nit passada, es va horroritzar del que hauria estat capaç de fer. Avergonyit, va decidir que no era digne de continuar vivint. 

Àiax el Gran preparant-se per suïcidi, Exèquies, 550-530 aC

Abans, de suïcidar-se, però, ho va organitzar tot. Va deixar al seu germà Teucre i la seva amant Tecmessa, instruccions per tot: com havien d'enterrar-lo, que havien de fer amb les seves armes, etc. Finalment, es va allunyar, va clavar la seva pròpia espasa a terra amb la punta a la seva direcció i es va deixar caure sobre d'ella. 

El suïcidi d'Àiax, Nicolas Poussin, 1594-1665

Un cop mort, Agamèmnon i Menelau, els dirigents de l'exèrcit i reis, va decidir prohibir el seu enterrament i deixar que se'l mengessin els voltors, tot i les queixes de Teucre. No va ser fins que Ulisses, qui se sentia responsable per la seva mort, va convèncer a aquests de retirar la seva prohibició. 

EL SÍNDROME D'ÀIAX

Aquest mite ha de servir de lliçó per tota la gent que creu no ha obtingut el que es mereixen. Serveix per baixar als fums a qui es creuen millor que altres, i recordar-los que, per molt forts que siguin, no sempre tindran el que ells volen. Aquestes persones es diu que pateixen el síndrome d'Àiax.

Explicació de qui era Sòfocles, l'escriptor de l'obra de teatre Àiax.
Queralt Marsal
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant i molt completa. Només vull afegir que després que Ulises pogués convèncer a Agàmenon i Menelau que permetessin l'enterrament del guerrer, no només es va dur a terme un enterrament normal, sinó que també Ulises va entregar-li les armes d'Aquiles i va deixar-les a la seva tomba. També se li va fer un monument en el turó de Reteu.
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir és que, un equip holandès, porten en el seu escut l’imatge d’Àiax.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)