SCHOPENHAUER

Arthur Schopenhauer va ser un filòsof alemany, declarat ateu i encara que va ser caracteritzat pel profund pessimisme, la seva existència va ser molt creativa: "La vida s'ha de començar a viure-la de nou cada dia".

Va néixer el 22 de febrer de 1788 a Gdansk i el 21 de setembre de 1860 va morir, amb 72 anys d'edat. La seva mare, una escriptora, i el seu pare, un comerciant, va ser una eina d'ajuda per tenir un primer contacte amb el món de les lletres que li va permetre conèixer personalitats com la de l'escriptor alemany Goethe.

Retrat de Schopenhauer

Després d'emigrar a Hamburg i treballar allà com un comerciant, el 1809, Schopenhauer va començar la carrera de medicina a la Universitat de Göttingen, on va conèixer el professor de filosofia Gottlob Schulze, qual cosa li va suposar un canvi radical a la seva visió de la vida, ja que el va fer interessar per les idees de Plató, Aristòtil, Kant i Spinoza. Schopenhauer es podria relacionar amb dos d'aquests filòsofs tan coneguts: Plató (427a.C. - 347a.C.) i Aristòtil (384a.C. - 332a.C.), autors de l'època clàssica, per avenir-se amb les seves idees i pensaments sobre la visió de la vida, especialment.

El 1813, va aconseguir el nomenament de Doctor per la Universitat de Jena perquè va presentar la seva tesi Sobre la quàdruple arrel del principi de raó suficient.

Portada de Sobre la quàdruple arrel del principi de raó suficient
Més tard, va exercir breument com a professor de filosofia a la Universitat de Berlín, en una època marcada per la seva confrontació amb Hegel. Amb la seva complexa personalitat, va crear un nou tipus de filosofia contrària a la racionalista i idealista d'Hegel, que cataloga com a "antihegeliana". Aprofundeix en temes científics del romanticisme i del pensament oriental, configurant una altra filosofia pròpia que va designar com a "pessimista", que es basava en la perspectiva de la sospita i el nihilisme, en la línia del seu deixeble Nietzsche.

La seva obra més coneguda va ser El món com a voluntat i representació va ser una peça clau del pessimisme occidental. L'obra va unir les doctrines orientals que va aprendre amb els coneixements que tenia de Plató i Kant, amb la qual cosa va crear el "sistema Schopenhauer". 

Portada de El món com a voluntat i representació

Algunes de les seves frases més cèlebres són:

  • "La vida és només la mort ajornada".
  • "Tota vida és patiment".
  • "La solitud és la sort de tots els esperits excel·lents".
  • "Poques vegades pensem en el que tenim, però sempre en el que ens falta".

Una cita més de Schopenhauer

Com es pot observar, té una visió molt pessimista, però certa alhora, davant la vida, cosa que no era ben vista per la societat d'aquell moment. Doncs es van vendre molt pocs exemplars de les seves obres.

A continuació, us deixo un breu resum de les leccions de Schopenhauer en una classe de filosofia d'una sèrie catalana: Merlí. 


Meritxell Barniol
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agradat molt. Una curiositat que m'ha quedat, va estar tota la seva vida amb aquests pensaments pessimistes? O quan va veure que molta poca gent comprava els seus llibres va intentar canviar-ho?
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir és que, quan el seu pare es va morir, es va traslladar amb la seva mare a Weimar, i allà la seva mare solia fer velades literàries.
Hannibal Melquart ha dit…
Am văzut comentarii de la oameni care și-au primit deja împrumutul de la domnul Benjamin Lee un ofițer de împrumut care îmi oferă împrumut la rata de 2% ROI și am decis să aplic sub recomandările lor și doar 5 zile am confirmat în propriul cont bancar personal o Suma totală de 90.000 de dolari pe care am solicitat-o. Aceasta este într-adevăr o veste minunată și îi sfătuiesc pe toți cei care au nevoie de un împrumutător de împrumut real să aplice prin e-mail: 247officedept@gmail.com sau WhatsApp: + 1-989-394-3740. Sunt fericit acum că am obținut împrumutul pe care l-am solicitat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)