10 de febrer del 2021

ALEXANDRE MAGNE

Alexandre III, o com el van anomenar posteriorment al segle II els romans, Alexandre Magne   va ser un antic rei macedoni, un dels millors estrategues militars de la història i el creador de l'imperi més gran del món antic, que ocupava de Grècia fins a l'Índia. 

Alexandre el Gran, detall del mosaic que representa la batalla d'Issos, 200aC (aprox.).

Alexandre III de macedònia neix a Pel·la, Regne de Macedònia , l'any 356 aC, és fill de Filip II, rei de Macedònia, i de la grega Olimpíada. El seu pare era un gran militar, que va aconseguir fer de Macedònia, una regió del nord de Grècia fins llavors considerada bàrbara (en el sentit de no-hel·lènica), en una força a tenir en compte i el seu somni era arribar a conquerir l'Imperi Persa.

Imatge actual de les runes de Pel·la, antiga capital del Regne de Macedònia.

Des del seu naixement, la seva mare ja va començar a escampar que es tractava d'una concepció divina i Alexandre va continuar el mite erigint-se com a fill d'Hèracles i Ammó (equivalent egipci de Zeus) arran de la visita a un oracle egipci.

La infantesa d'Alexandre està clarament dirigida cap al seu destí d'esdevenir rei de Macedònia. Als tretze anys el gran filòsof Aristòtil s'encarrega de la seva educació, li inculca  un gran interès per l'obra èpica d'Homer i l'introdueix en els diversos dominis de la filosofia.

Després de la mort del seu pare, quan Alexandre tenia només 20 anys, reclama  el tron de Macedònia, havent de sufocar les revoltes sorgides al nord de Grècia i matant els seus rivals, finalment aconsegueix el seu propòsit. Estava decidit a seguir els passos del seu pare i aprofita l'ascens al poder per armar un exèrcit d'uns 40.000 homes i l'any 334 aC desembarca a l'Àsia menor.

Durant les seves conquestes Alexandre passa per Gòrdion, Frígia, on es trobava el mític Nus Gordià, un seguit de nusos lligats a un jou que, segons la llegenda, qui fos capaç de desfer-los conqueriria tota l'Àsia. La llegenda diu que, Alexandre, en no poder desfer el nus, va tallar-lo amb l'espasa.

Alexandre tallant el Nus Gordià, Jean-Simón Berthélemy, 1743-1811.

Alexandre conquereix Persèpolis després de sis anys de batalla i adopta els costums i tradicions perses.

Proclamant-se victoriós en totes les batalles, arriba a l'Índia on és ferit per una fletxa. Es comencen a escampar rumors que el rei és mort. Un cop recuperat decideix tornar a Babilònia, on es troba que els rumors de la seva mort han provocat una situació de desconcert i descontrol per tot el territori.

Bust d'Alexandre Magne.

Un cop a Babilònia, Pèrsia, Alexandre es casa amb Barsina, princesa de Pèrsia, Parisatis i Roxana en un casament múltiple.

Prepara un batalló per seguir amb a conquesta de l'Índia, però després d'un banquet emmalalteix i mor al cap de poc. La seva mort sobtada va aixecar sospites d'enverinament, tot i que provablement fou culpa de la malària.

Alexandre Magne mor als trenta-dos anys sense haver complert el seu somni d'unificar el món en un únic imperi.

Els atenencs, que no els es sentien còmodes amb la unió de Grècia amb Macedònia, van celebrar la seva mort pensant que podrien posar fi al seu lligam amb Macedònia, però no va ser així. Després de dos alçaments del poble atenenc i de dos reis macedonis va ser derrotada i castigada.

La mort d'Alexandre va portar a una forta batalla per escollir el seu successor ja que al morir el rei va cedir el tron a "el millor" sense dir a qui es referia. A poc a poc el gran imperi es va anar trencant en petits regenes anomenats "regnes hel·lenístics"

Alexandre magne va formar un regne d'unes dimensions enormes, però, com va influir el seu regnat  sobre aquests territoris?

Per començar, el grec va passar a ser la llengua internacional, la llengua koiné, i va suposar una gran expansió de l'hel·lenisme, amb alguns matisos. Per exemple, l'antiga democràcia grega es va abandonar rere de la concepció divina, es va crear una unió monetària entre tots els territoris i, dintre de tot, va respectar alguns costums i creences orientals. Entre aquests costums hi trobem el costum persa de reverenciar-se davant les persones de reng superior, adoptar la seva moda i  fomentar els matrimonis mixtos ("les noces d'Orient i Occident").

Alexandre el Gran, Rembrandt, 1655.

En l'actualitat Alexandre el magne és recordat per, com hem dit, ser el creador de l'imperi més extens de la història, però potser us sonarà el complex d'Alexandre. Doncs bé, aquest complex pren el seu nom d'Alexandre magne i es tracta del ressentiment d'un fill cap al seu pare, que no el deixa créixer com a persona. El nom deriva de que quan Alexandre va assabentar-se de les abundants victòries del seu pare va exclamar "El meu pare no em deixa res per conquerir". Tot i que històricament Alexandre va superar els dominis del seu pare, la psicologia ha mantingut aquesta denominació.

El següent vídeo és un programa humorístic, que recentment van dedicar un episodi a Alexandre magne:


Júlia Vilaró
1r Batx

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una entrada realment interessant. M'ha agradat molt conèixer coses sobre Alexande Magne ja que no en tenia ni idea. Tot hi així, tinc un dubte; Alexandre, era l'única persona predestinada a governar macedonia, o tenia germans que haguessin pogut ocupar el seu lloc?

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts