LA DEESSA MINERVA

Minerva també anomenada Pal·las, és la patrona d'Atenes, deessa de la saviesa, ciència i de la guerra.

Era la protectora de la ciutat de Roma. Fou filla de Metis i Zeus, però Júpiter, es va menjar a Metis, que era una nimfa. Júpiter va patir molt mal de cap.

Va demanar-li ajuda a Vulcà i li va obrir el cap amb una destral, d'allà va sortir-ne Minerva ja armada amb l'armadura, el casc, la llança i l'escut. Un atribut que destacava en Minerva era l'òliba, l'ègida i la serp. Després de que Perseu derrotes a Medusa,  Minerva va rebre el seu cap, que es pot veure representat en l'escut que porta.

Era una deessa que dominava moltíssimes qualitats, així que Ovidi la va anomenar "la deessa de les mil obres". Va també participar en la Guerra de Troia on protegia els grecs.

Minerva volia morir verge, però va tenir una filla anomenada Erictònia en afecte de que Hefest, li va encarregar unes arme i va intentar violar-la.

  Minerva, Johan Sylvius

Va lluitar per mantenir l'ordre i les lleis, a causa d'això va entrar en un conflicte amb Mart, que era el deu de la guerra salvatge. Altres coses per les quals va lluitar va ser pel teixit i el filat. 

En aquestes lluites existeix el mite de quan Minerva converteix en aranya a la filadora Aracne, per haver-se atrevit a reptar-la. Ella deia que sabia teixir millor que la deessa Minerva, així que quan Minerva se'n va assabentar, va raptar-la i va portar-la en una competició de teixir.

En la competició, el teixit de Minerva es tractava d'ella vencent els déus. En cavi Aracne va representar una escena on els deus enganyaven als humans. Finalment la competició va guanyar-la Minerva, va colpejar-la 3 cops i va convertir-la en aranya.

                                              Minerva colpejant  Aracne, Rubens Peter Paul

Trobaràs més informació aquí: Minerva o aquí baix et deixo un vídeo:

Najlae Amazian

4t ESO

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt ben feta i completa. Només vull comentar, per curiositat, que el fill d'Atenes i Hefest, Erictoni, va acabar sent rei d'Atenes.
Anònim ha dit…
Molt interessant! M'agradaria afegir que Minerva va tenir una importància especial en el mite dels argonautes. Aquesta va fer construir la nau d'aquests segons el disseny que ella havia fet. Va col·locar-li a la proa del vaixell un tronc de fusta tallat al bosc de Dòdona que, parlant, dirigia sense equivocar-se el vaixell al seu destí.
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Però tinc una pregunta: perquè Júpiter es va menjar a Metis?
Anònim ha dit…
Molt interessant, deixem afegir que en el mite de Aracne, abans de que Minerva convertís a la noia en aranya, Aracne es va intentar suicidar ja que s'havia adonat del seu gran error al ofendre els déus. Però abans de que pogués acabar amb la seva vida Minerva la va mig perdonar i en comptes de matar-la la va convertir en aranya.
Anònim ha dit…
Bona pregunta Clàudia Dot. Doncs Rea li va dir a Júpiter, que la seva esposa tindria una filla i després un fill que governaria el món per això se la va menjar

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)