16 de febrer del 2021

ORÍGENS DE L'HORÒSCOP

Tot va començar quan els sumeris van començar a catalogar els estels. Per tal de fer-ho van haver de dividir el cel en dotze parts iguals, una per cada mes de l'any. A cada part se li va assignar una figura concreta. Més endavant, els grecs la van anomenar (la regió en la qual el cel estava dividit en dotze parts iguals) Zodíac. 

Aquesta paraula prové de ζῶον ("figura" o "animal") i de  ἡ ὁδός, οῦ  ("camí").

A través de la cultura de Roma (en aquest cas el llatí) es va posar nom a cada una de les figures, que avui en dia s'anomenen: Àries, Taure, Bessons, Cranc, Lleó, Verge, Balança, Escorpió, Sagitari, Capricorn, Aquari i Peixos. Aquest conjunt de nomes s'anomena signes del Zodíac, que junts formen l'horòscop. 

A continuació explicaré concretament cada signe: 

Àries

Podem trobar l'origen d'aquest signe en la llegenda dels argonautes en busca del "Velló d'Oro" (xai volador amb la pell d'or). Hèrcules, Jasó, Càstor i Pòl·lux van viatjar en un vaixell construït per Minerva anomenat Aragos. Àries, un viatger del mateix vaixell que és conegut per el seu esperit lluitador i competitiu mor quan una biga cau en el seu punt dèbil; el cap. És aquest el motiu per el qual aquesta llegenda s'atribueix al nom d'Àries.  

Aquí hi podem trobar una foto en la qual es pot veure l'animal que representa Àries i una part de la seva constel·lació. 

Taure

Fa referència al toro blanc en que es va transformar Zeus per ta de seduir a Europa, la princesa que acabà donant nom al nostre continent. Un cop la princesa es va enfilar a sobre seu, el toro blanc se la va emportar fins a Creta. 

En aquesta imatge hi podem veure clarament la constel·lació referent a Taure i el toro que representa. 

Bessons

Aquest signe és representat per dos bessons, els quals són Càstor i Pòl·lux (un era fill d'un mortal i l'altre fill de Zeus). Els grecs van millorar la llegenda dels bessons diferents, segons aquesta, Leda va ser fecundada per Zeus i Tíndar el mateix dia. Els bessons estaven molt units, així que quan Càstor va morir, Zeus va deixar que Pòl·lux anés al cel a visitar el seu germà creant la constel·lació de bessons. 

En aquesta imatge representa a unió entre els bessons.

Cranc

És el cranc gegantí que Hera envià per matar Hèracles, fill de Zeus i Alcmena. La dona del patriarca olímpic no estava contenta amb la nova infidelitat del seu marit. Tot hi així, aquest aconsegueix derrotar el cranc. Com agraïment, Hera va convertir el seu servent en la constel·lació de cranc. 


Aquí hi podem observar la constel·lació de cranc i el cranc que representa.  

Lleó

Aquesta llegenda es basa en el gran lleó de Nemea. Aquest lleó estava abandonat en una illa. Per distreure's va decidir atacar el poble més proper. Hèrcules, al veure el dany que el lleó estava causant, va decidir matar-lo. Una vegada mort, Zeus va decidir homenatjar-lo, així que el van convertir en constel·lació. 


La fotografia del damunt ensenya perfectament la constel·lació de lleó i el lleó que representa.   

Verge

És l'única figura femenina entre els signes del Zodíac. És la deessa verge que portava els raigs de Zeus. Juntament amb la seva mare Temis aconsegueixen personificar la Justícia. Una vegada l'edat d'or acabar a la terra, Verge va buscar la seva felicitat entre els estels. 


Aquí hi podem veure una foto en la qual hi surt Verge i de fons el seu símbol. 

Balança

És l'únic signe de l'horòscop que no representa un ésser viu. El seu origen es troba en el relat mitològic de Verge. Quan Verge, deessa de la justícia va tornar al firmament, la balança que duia amb ella es va transformar en una constel·lació a part. 

En aquesta imatge hi podem observar perfectament la constel·lació de Balança.

Escorpió 

Fa referència a la llegenda d'Orió, fill de Posidó i gran caçador. Orió va intentar violar a la deessa de la cacera així que aquesta li envia un escorpió que el mata d'una picada al taló. És per això que la constel·lació d'Orió esta a l'altre extrem de la de l'escorpió, ja que intenta evitar la seva picada.  


En aquesta imatge hi podem veure la constel·lació d'Escorpió en mig d'un cel estellat. 

Sagitari 

Aquesta figura esta representada per una silueta meitat cavall, meitat home. Sagitari, tenia la missió de derrotar a Escorpió, ja que aquest va matar al seu gran amic, Orió. Els deus el van fer pujar al cel per tal de que pogués lluitar conta Escorpió. El centaure que representa Sagitari representa un soldat que va lluitar amb ganes de venjança i rancor. 


En aquesta foto hi podem apreciar la constel·lació de Sagitari. 
Capricorn

Capricorn significa "de banyes de cabra", aquest representa a Ègipan, una fera amb banyes al cap. Era fill d'Amaltea, la cabra que va alimentar a Zeus de petit. Per tant, Ègipan era el germà de llet de Zeus. Gràcies a ell, Zeus va poder imposar-se en la titanomàquia. És per això que Zeus, al emprendre el poder el va posar entre els estels. 

En questa imatge hi podem veure la constel·lació de Capricorn. 

Aquari

Era un dels morrals més bells. Zeus es va enamorar bojament d'ell. Per tal d'estar al seu costat el va raptar i se'l va emportar a l'Olimp. Allà va ser l'encarregat de servir la beguda als déus, és per això que sempre porta a les seves mans una gerra d'on raja líquid.   

En aquesta fotografia hi podem veure la constel·lació d'Aquari juntament amb el seu símbol i una representació la qual porta la gerra que abans hem anomenat. 

Peixos

Representen Afrodita (la deessa de l'amor) i el seu fill Heros (Cupido). Un dia el monstre Tifó va decidir grimpar a la muntanya de l'Olimp. En veure'l tots els deus van marxar espantats. Tifó però, nomes va perseguir a Afrodita, que juntament amb el seu fill es van lligar amb una corda per no perdre's. És per això que es van transformar es peixos. 
    


En aquesta imatge hi podem veure la representació de peixos, i en ella hi podem observar també la corda que els lliga entre ells. 

A continuació us deixo un Slide amb el qual podeu acabar de complementar la informació d'aquesta entrada. 



A dia d'avui, moltes persones relacionen molts dels fets que passen en les seves vides amb el que el seu horòscop els diu. Sempre s'ha pensat que depenent del grup zodiacal al que pertanys et passen unes determinades coses. Els grecs i els romans van tenir molta influència en la tria dels noms de cada signe del zodíac, i és gràcies a ells que avui dia aquests signes es diguin així. Aquesta és un altra prova de que els romans i els grecs son els responsables que encara avui dia tinguem alguns costums o o paraules que ells ens van deixar. 

Maria Pou
4t ESO

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant.
Una informació que podem afegir és que, fa poc s’ha confirmat que hi ha 13 signes de l’horòscop i no 12, el tretzè es diu Ofiuco i va del 29 de novembre al 17 d desembre.

Anònim ha dit...

Molt interessant. Segons he trobat la paraula Zodíac, pot tenir un altre significat segons el seu origen i és: mirar a l'horitzó.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts