CALIPSO

Calipso (en grec Καλυψώ, la que oculta) era una nimfa, filla d'Atlas i PléyoneVivia a l'illa Ogígia, situada al mediterrani occidental, a la península de Ceuta.

Calipso, George Hitchcock, 1913

Quan es va trobar Odisseu, rei d'Ítaca, després d'haver patit un nàufrag, el va rebre hospitalàriament. L'hi va proporcionar tota mena d'ajuda: menjar, veure, el seu propi llit, i el va deixar quedar tant temps com ell necessités.
 
Calipso rescata Ulisses, Cornelius van Poelenburgh, 1630

Calipso estava molt contenta de tenir companyia, ja que normalment l'illa era molt solitària, i es va acabar enamorant tan profundament d'Odisseu que, fins i tot quan l'heroi es va haver recuperat, no el volia deixar marxar. 

El va retenir contra la seva voluntat durant anys, fent-lo creure que només havien passat uns quants dies. En aquest temps va donar llum quatre fills. 

Ulisses a l'illa de Calipso, Ditlev Blunck, 1830

Tot i així, Odisseu va començar a trobar a faltar la seva vida anterior i la seva dona Penèlope, tot i els esforços de Calipso per fer-li oblidar. Ella, llavors, l'hi va oferir immortalitat a canvi de quedar-se per sempre, però el jove heroi ho va refusar. 

Com que la noia es negava a deixar-lo marxar, els deus van intervenir: Atena, la deessa protectora d'Odisseu va demanar a Zeus que l'ajudés. Aquest va enviar Hermes, com a missatger, perquè ordenés a Calipso a deixar Odisseu lliure. 

Hermes ordena Calipso a lliurar Odisseu, John Flaxman, 1810

Ella, a contracor, va seguir les ordres dels déus i va construir una petita barca de fusta, amb provisions per el viatge i indicacions per quins astres havia de seguir per arribar a Ítaca, la seva terra. 

Odisseu, tot i que amb un punt de desconfiança de la nimfa, tement que fos una trampa, es va acomiadar de Calipso i va dirigir-se cap a Ítaca. Va acabar arribant a casa seva sense problemes, reunint-se de nou amb la seva família. 

EXTRES
El següent vídeo és un fragment de la pel·lícula Ulisses (1954) on es veu Calipso oferint immortalitat a Odisseu i ell refusant-la. 

Nota: en aquesta pel·lícula fusionen Circe amb Calipso en un sol personatge i l'anomenen Circe, o sigui que teòricament la dona que es veu en el vídeo és Circe fent actes de Calipso.

Queralt Marsal
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt bona feina. Tinc una pregunta, si Odisseu tenia família, com és que ningú de va intentar buscar-lo? O sí que el van intentar buscar?
Anònim ha dit…
M'ha semblat molt interessant! Voldria afegir una curiositat sobre el significat etimològic de Calipso. Prove de la paraula grega "kaliptein", que significa amagar o cobrir una cosa. Té sentit que aquest sigui el seu nom ja que, com bé es diu a aquesta entrada, se la coneix per amagar i retindre a Odisseu.
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant.
Mai havia sentit a parlar sobre Calipso abans de llegir questa entrada, i m’ha seblat molt interessant.
Una informació que podem afegir és que Calipso pertenia al grup de les oceànides, que és el nom que tenen les nifmes que vivien en rius, oceans i fonts
Anònim ha dit…
Molt interessant. Deixem afegir que el temps que va passar Odisseu amb Calipso varia en diferents versions. En algunes s'afirma que va ser 1 any, altres diuen que en van ser 7 i d'altres diuen 10 anys.
Anònim ha dit…
Bona pregunta najlae.amazian. Si que el van intentar buscar, el problema era que no sabien on era, ja que Ogígia era un illa no coneguda i tampoc sabien on buscar. Al cap d'un temps van assumir que era mort.
Anònim ha dit…
Molt bona entrada!
El meu dubte és que si Odisseu anava amb algú més en el nàufrag?
Anònim ha dit…
Responent la teva pregunta, Martina Segura, no està mencionat enlloc la presència d'algú altre al nàufrag, o sigui que sí que estava sol! Estava tornant de la guerra de Troia.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)