IRIS

En la mitologia grega existeix una deesa molt poc coneguda anomenada Iris. Aquest nom prové del grec i significa "dona que que a enunciar" o "arc de Sant Martí". Iris era filla de Taumate, un déu marí, i d'Electra, una heroïna grega. 

Iris portant l'aigua del riu Estigia a l'Olimp perquè els déus jurin de Guy Head, 1793

Sol ser representada amb unes ales a l'esquena i normalment portava una gerra a la mà. També podria ser simbolitzada per un arc de Sant Martí. Tot i ser representada com una dona jove i casta, és sabut que va casar-se amb Zèfir, déu del vent de l'oest.

Ja que l'Arc de Sant Martí simbolitza el final dels problemes i la conciliació entre homes i déus, i aquesta deessa era capaç de volar a la velocitat del vent, va ser nomenada missatgera dels déus.

Iris de Metello Motelli, 1873

Iris ha aparegut en molts dels mites més populars de la mitologia grega com a personatge secundari. Per exemple, complint amb el seu deure de missatgera, va informar a Menelau, rei d'Esparta, que Helena havia estat segrestada, i degut a això, poc després va començar la Guerra de Troia. També va avisar a Il·lítia perquè ajudés a Leto durant el seu part.

Segons el reconegut poeta Hesíode, Zeus ordenava a Iris que portés aigua d'un riu anomenat Estígia. Quan es bevia aquesta aigua prodigiosa, sempre que hi havia una disputa entre mortals i déus, si havien fet un jurament abans de beure'n, l'havien de complir forçadament. Si un déu trencava el seu jurament després de beure d'aquesta aigua, se li prohibia respirar durant un any, i era fet fora de l'Olimp durant nou anys.

 
Duna Garcés
1r Batx

Comentaris

Queralt Marsal ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada, està ben feta. Una curiositat és que es considerava que Iris era l'oposat femení d'Hermes.
najlae.amazian ha dit…
Una entrada molt ben treballada. Sincerament no n'havia sentit a parlar mai d'aquesta deessa. Una petita característica d'Iris, es que, deien que les seves ales eren d'or i que anava amb una túnica multicolor.
Clàudia Dot ha dit…
Una entrada molt interessant, però tinc una pregunta:
Com és que Iris és tant poc coneguda si era la missatgera dels déus?

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE