27 de febrer del 2019

PROMETEU

Prometeu és una divinitat de la mitologia grega. El seu mite té algunes variacions hi ha qui diu que ell era un tità i hi ha qui el representa com a fill d'un tità. La figura de Prometeu correspon amb un heroi cultural ja que està relacionada amb tres esdeveniments mítics: l'aparició dels sacrificis als déus, l'aparició de la dona i el control del foc per part de l'home. 

Hesíode presenta Prometeu com a un rebel contra el poder legítim de Zeus. I parla sobre alguns dels enganys:

El primer té relació amb l'origen dels sacrificis als déus. Segons això, Prometeu va sacrificar un bou i el va esquarterar. Seguidament en va fer dos munts, un amb la carn i les entranyes de l'animal i l'altre amb els ossos i el greix. Va cobrir aquest últim amb la pell del bou per donar-li un aspecte més atractiu i va demanar a Zeus que escollís el que més li agradava. Zeus, va fer un judici d'aparença i es va quedar amb el que tenia més bon aspecte. Al descobrir l'engany, es va enfurismar terriblement. 
Aquest mite serveix per explicar el fet que els grecs sacrificaren els déus només els ossos i el greix dels animals, cremant-los i fent que així el fum arribes fins l'Olimp.

Zeus, furiós per l'engany de Prometeu per tal d'ajudar als humans, va castigar-los privant-los del foc, la qual cosa va portar la misèria de la raça humana ja que eren incapaços d'escalfar-se o cuinar. Prometeu, encara no rendit, va pujar a l'Olimp i va robar el foc als déus. Quan Zeus va saber-ho li va imposar un dels càstigs més dolorosos: va lligar a Prometeu amb cadenes a una columna i li va enviar una àguila que li menjarà el fetge, el qual creixia de nit en la mateixa quantitat que l'ocell havia menjat de dia. Prometeu va patir aquest terrible càstig fins que va ser alliberat per Heracles.


Àguila i Prometeu

Jana Casacuberta
1r batx

6 comentaris:

Rebeka Picoiu ha dit...

M'ha impactat el càstig de l'àguila, em costa imaginar-me aquest càstig, però ni ganes. La entrada, tot hi ser curta està molt bé explicada i s'estén tota la història. M'ha agradat llegir i saber d'aquest tema.

Judith Rodríguez ha dit...

En aquest mite podem observar de nou la malícia i el rancor que caracteritzen els deus, ja que possiblement no són humans però podem assegurar que els seu caràcter no és tan diferent al d'ells.
Bona feina Jana!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Molts cops ens deixem influenciar per les aparences, i en aquest mite, aquest fet és present, en el moment en el qual Zeus tria el bou amb un millor aspecto, recorda a quan a dia d'avui, jhutgem a les persones per la seva manera de vestir.


Molt bona feina!

Berta Dong Reixach ha dit...

En aquest mite podem veure que a a moltes vegades les aparences enganyen. Tot i així penso que Prometeu va ser molt intel·ligent d'amagar els ossos i greix amb la pell de bou. Finalment el càstig que Zeus li va imposar l'he trobat massa cruel.
Bona entrada!

Alba Le Riera ha dit...

Encara no aconsegueixo entendre d'on treuen aquesta fúria que els fa castigar d'aquesta manera. Si que és un bon mètode per seguir tenint a la gent espantada, però Prometeu, que només volia fer un bon acte cap als humans, va acabar rebent.
Bona feina!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Aquest mite és un exemple de com reaccionava Zeus quan no era obeït. Possiblement el càstig que rep Prometeu és un dels més durs que s'expliquen en la mitologia. Molt bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts