CICERÓ (106 a.C. - 43 d.C.)

Bust de Ciceró als museus capitolins.
Ciceró fou un dels millors oradors romans de la història. Va néixer en una família de classe mitjana i va estudiar dret a Roma, on va conèixer importants lletrats. També va viatjar a Grècia per aprendre de Moló de Rodes, un gran mestre de l'oratòria i, quan va tornar a Roma, va iniciar la seva carrera política. Va derrotar a Hortensi en el judici contra Verres.

L'any 63 a.C. va aconseguir el consolat guanyant a Luci Sergi Catilina. Quan va acabar el seu consolat es va retirar de la seva vida política fins el 62 a.C. (després començà el Primer Triumvirat). A la guerra civil entre Pompeu i Cèsar, Ciceró es posà de part de Pompeu, però va guanyar Juli Cèsar i va haver de reconciliar-se amb ell tot i que no li agradaven els seus ideals com a governant.

Quan Cèsar va morir, van aparèixer Marc Antoni i Octavi August. Ciceró es va posar de part d'Octavi. Més tard varen formar el Segon Triumvirat junt amb Lèpid i Ciceró fou desterrat per Marc Antoni. L'orador morí assassinat el 43 a.C.

Obres importants que va fer Ciceró sobre l'oratòria són les Catilinàries, les Filípiques i les Verrines:
  • Catilinàries (in Catilinam): durant el consolat de Ciceró, Catilina, candidat del partit popular que havia perdut les eleccions, es disposà a prendre el poder per la força amb el suport de nombrosos partidaris. Ciceró, en quatre discursos davant del senat, va aconseguir fer marxar a Catilina de Roma.
  • Filípiques (in M. Antonium orationes): són els 14 discursos que Ciceró va escriure contre Marc Antoni. Són anomenats així paral·lelament amb les Filípiques de Demòstenes, contra Filip II de Macedònia.
  • Verrines (in Verrem): a l'any 70 a.C., a Roma, va tenir lloc el discurs contra Verres davant d'un tribunal, acusat de corrupció.

In Catilinam
In M. Antonium orationes
In Verrem
Bruna Villegas
1r Batx

Comentaris

Jana Casacuberta ha dit…
Desconeixia aquest personatge, però pel que he pogut llegir aquí m'ha semblat una persona culta i amb molt de talent. Com a curiositat diré que Ciseró consta com el primer notari de la història. Bona entrada!

Judith Rodríguez ha dit…
Molt interessant aquest personatge, deixa'm afegir però que és reconegut com un dels autors més importants de la història romana, és el responsable de la introducció de les escoles filosòfiques hel·lenes més cèlebres en la literatura republicana.
Bona feina!
Alba Le Riera ha dit…
No havia sentit mai parlar d'aquest personatge, però trobo molt interessant que en aquella època aquesta persona que era tant bona fent política s'hagués de posicionar durant la guerra, ja que penso que una persona així, influent en el camp del dret, s'hauria de mantenir neutre.
Bona feina!
Anònim ha dit…
Desconeixia totalment aquest personatge, trobo interessant que durant la Guerra Civil es posicionés a favor de Pompeu, tot i que després acabés derrotat, però va ssaber acceptar la seva victòria amb tot el que comportava. Bona feina!
Fernanda Paredes ha dit…
No n'havia sentit parlar mai sobre aquest personatge. Deixam afegir que la seva familia el va enviar a Roma perquè pogués estudiar dret. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES