25 de febrer del 2019

LA MITOLOGIA EN ELS PLANETES (I)

Originàriament, els noms dels planetes, els van posar els grecs clàssics, però més tard, els romans van fer-e una adaptació pròpia i aquesta és la que ha perdurat fins als nostres dies. 
Cada planeta té unes característiques que els associen amb els déus mitològics:

MERCURI

És el planeta situat més aprop del Sol, i el segon més petit del Sistema Solar. Encara que Mercuri sigui més petit que la Terra, és més gran que la Lluna. 
Els romans li van posar el nom de missatger dels déus, Mercurius, perquè es movia més ràpid que els altres planetes per obtenir la seva òrbita més curta. Aquest dona la volta al Sol en 88 dies.

El planeta Mercuri


El missatger Mercuri

VENUS
És el segon planeta del Sistema Solar i el que té més semblances amb la Terra, tant pel seu tamany, la massa, la densitat i el volum. Tot i així, les diferencien pel fet de que Venus no té oceans i la seva atmosfera provoca un efecte hivernacle que eleva la temperatura.
Els romans l'hi van posar aquest nom per fer honor a la deessa de la bellesa Venus, ja que deien que quan veies la bellesa del planeta la podies comparar amb la bellesa de la deessa. 
El planeta Venus

La deessa Venus (El naixement de Venus, de Sandro Botticelli)

TERRA
La Terra és el planeta més gran dins els planetes rocosos. Es troba a l'ecosfera, un espai que envolta el Sol i que té les condicions necessàries perquè existeixi vida. Està dividida en tres parts; l'escorça, el mantell i el nucli. El seu nom és en honor a la deessa romana Gea, que representa la Terra. Ella, partint del caos, va crear els mars i les muntanyes. La Terra ha engendrat els éssers vius.
 El planeta Terra
La deessa Gea (Gea, d'Anselm Feuerbach)

MART
Mart és el quart planeta del Sistema Solar i és el planeta que està més allunyat del Sol. És conegut com el planeta roig, ja que té uns tons vermellós degut a que està compost per òxid de ferro. 
Tot i que pot semblar un planeta mort, els estudis demostren que Mart va tenir una atmosfera compacta, on s'hi formaven precipitacions que formaven rius. 
Els romans el van anomenar així en honor al déu romà de la guerra, Mars. El planeta Mart, com que destaca pel seu color rogenc, se'l associa amb el color de la sang vessada en les guerres. 
 El planeta Mart
El déu Mart (Estàtua de Mart, al museu de Trípoli)

JÚPITER
És el planeta més gran del sistema. Té més matèria que tots els altres planetes junts i el seu volum és mil vegades el de la Terra. Té un conjunt d'anells i també té 16 satèl·lits. 
El seu nom és en honor al déu romà suprem, Iuppiter, ja que és un planeta lluminós i que destaca per sobre dels altres igual que el déu romà. 
 El planeta Júpiter
El déu Júpiter (Estàtua)
Alba Riera
1r Batx

8 comentaris:

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Podem veure com el món clàssic influeix en el món actual perquè tot i que hagin passat tants segles, els noms dels planetes continuen igual. Realment és molt interessant veure les relacions entre els planetes i els déus, ja que per exemple en el cas de Júpiter, coincideixen algunes de les qualitats del déu amb les del planeta.

Jana Casacuberta ha dit...

Trobo molt interessant el fet de que el significat dels noms dels planetes tingui relació amb la mitologia. D'aquesta manera, hi podem trobar un simbolisme darrera de cada nom i la ciència no s'emporta tot el protagonisme. Bona feina!

Júlia Sabat ha dit...

És molt interessant que després de tant de temps el nom dels planetes segueixin igual i que a més en diferents idiomes es conservin els origens dels noms. En el cas de Plutó, el qual actualment no es considera un planeta del sistema solar, el nom venia del déu de la mort i el més enllà, Pluto.

Bruna Villegas ha dit...

Una entrada molt interessant que ens demostra que sempre hi ha una simbologia darrere de cada paraula. També veiem com la mitologia sempre és present; tot i haver passat tants segles encara parlem amb termes creats per la mitologia tant grega com romana. Bona feina!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Es impressionant com després de tants segles, la mitologia grega encara sigui present amb nosaltres. En aquest cas, relacionem els noms dels planetes amb els noms d'alguns déus.
Molt interessant!

Rebeka Picoiu ha dit...

Impressionant! M'ha agradat molt la entrada ja que mai havia pensat que els planetes s'associaven amb déus mitològics. Molt interessant tot!!!

Judith Rodríguez ha dit...

Sembla que avui en dia no tinguem cap lligam amb la mitologia o cultura grega però ens equivoquem, només hem d'observar bé els noms dels planetes i, si obrim una mica la nostra ment, veurem ràpidament la simbologia que amaguen aquests.
Molt interessant l'entrada!

Tigist Masllorens ha dit...

També es diu que Júpiter és el planeta que es mou més ràpid, i el més vell del sistema solar (més vell que el sol i tot). Molt intressant aquesta entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts