LES TERMES ROMANES
L'aigua va ser molt important i molt útil en la cultura romana, per això una de les feines que feia era omplir les termes. Les termes són espais públics destinats al bany. N'hi havien de públics, anomenats thermae o therma, i de privats en grans viles, que es deien balmes o balneum.
A part de lloc de bany també eren llocs per fer gimnàs, trobar-se amb amics, fer negocis... i eren per a gent que no es permetia tenir una casa, com els esclaus.
Normalment l'entrada era gratuïta, tot i que també n'hi havia de pagament, i de tant en tant, a les que eren de pagament, els emperadors i patricis concebien banys gratis a la resta de la població.
El nom Terma és d'origen grec, i vol dir calent. Aquesta instal·lació procedeix del gimnàs de l'antiga Grècia, on hi havia una palestra, un bany i una exedra, on els filòsofs grecs discutien amb els seus deixebles. Després dels exercicis físics, anaven al bany calent i finalment a l'exedra on es rebia l'educació filosòfica. A finals del segle III aC van voler seguir l'exemple dels grecs i van crear les termes. Anteriorment els romans es rentaven els braços i les cames cada dia, i només prenien un any complet un cop a la setmana i, fins al segle II, no es va generalitzar el costum dels banys en termes combinant-ho amb l'esport.
A finals del segle V aC. les termes van créixer i es van perfeccionar, convertint-se en llocs només per banyar-se. També van introduir els banys de vapor i les piscines amb aigua freda, temperada i calenta.
Cal pensar en la importància social de les termes, ja que podia anar-hi tothom sense cap mena de distinció de classe o sexe. En les termes es barrejaven els nobles amb el poble, i fins i tot, l'emperador Titus i més tard Adrià es banyaven amb el poble.
Les termes normalment obrien al migdia i tancaven quan es ponia el sol.
Termes romanes de Bath
Caldarium de las termas de Pompeya i Frigidarium de las termas de Bath
Moltes termes construïdes pels romans segueixen actives avui en dia, com per exemple les termes de Caldes de Montbui, el balneari de Alange a Badajoz o les Burgas de Orense a Galícia.
Karina Szabo
4tESO
Comentaris
Bona feina!
Molt interessant!
Aquests llocs també oferien l'oportunitat de fer exercici en les piscines a més a més de les reunions socials.
Molt interessant!
Molt interessant!
Bona feina!