7 de febrer del 2019

LES TERMES ROMANES

L'aigua va ser molt important i molt útil en la cultura romana, per això una de les feines que feia era omplir les termes. Les termes són espais públics destinats al bany. N'hi havien de públics, anomenats thermae o therma, i de privats en grans viles, que es deien balmes o balneum
A part de lloc de bany també eren llocs per fer gimnàs, trobar-se amb amics, fer negocis... i eren per a gent que no es permetia tenir una casa, com els esclaus. 
Normalment l'entrada era gratuïta, tot i que també n'hi havia de pagament, i de tant en tant, a les que eren de pagament, els emperadors i patricis concebien banys gratis a la resta de la població. 
El nom Terma és d'origen grec, i vol dir calent. Aquesta instal·lació procedeix del gimnàs de l'antiga Grècia, on hi havia una palestra, un bany i una exedra, on els filòsofs grecs discutien amb els seus deixebles. Després dels exercicis físics, anaven al bany calent i finalment a l'exedra on es rebia l'educació filosòfica. A finals del segle III aC van voler seguir l'exemple dels grecs i van crear les termes. Anteriorment els romans es rentaven els braços i les cames cada dia, i només prenien un any complet un cop a la setmana i, fins al segle II, no es va generalitzar el costum dels banys en termes combinant-ho amb l'esport.
A finals del segle V aC. les termes van créixer i es van perfeccionar, convertint-se en llocs només per banyar-se. També van introduir els banys de vapor i les piscines amb aigua freda, temperada i calenta.
Cal pensar en la importància social de les termes, ja que podia anar-hi tothom sense cap mena de distinció de classe o sexe. En les termes es barrejaven els nobles amb el poble, i fins i tot, l'emperador Titus i més tard Adrià es banyaven amb el poble. 
Les termes normalment obrien al migdia i tancaven quan es ponia el sol. 


                             Termes romanes de Bath 


       Caldarium de las termas de Pompeya i Frigidarium de las termas de Bath

Moltes termes construïdes pels romans segueixen actives avui en dia, com per exemple les termes de Caldes de Montbui, el balneari de Alange a Badajoz o les Burgas de Orense a Galícia. 



Karina Szabo
4tESO

8 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

També cal destacar la importància dels termes perquè gràcies a la construcció d'aquests van millorar moltíssim la higiene, i a causa d'això les malalties i altres problemes van ser més fàcils de portar. Va ser un mètode "medicinal" per cudiar-se més i així disminuir les probabilitats de patir infeccions.
Bona feina!

Judith Rodríguez ha dit...

Tal i com diu l'Alba, no només es tracta d'un avenç de l'època romana sinó que també es tracta d'un procés en la higiene, fet que en aquells temps no estava gaire ben tractada. L'aparició de termes va fomentar la higiene i va disminuir el risc de contagi.
Molt interessant!

Anònim ha dit...

Sobtant que s’eliminéssin les diferències entre classes socials, com és l’exemple de que un emperador es banyés amb el poble, o un noble amb un pobre. No em pensava que fóssin gratuïtes i que s’utilitzéssin per reunions o trobades de negoci. Bona feina!

Júlia Sabat ha dit...

Les termes romanes a part d'una funció social també tenien una funció medicinal. Els romans van ser els primers en aprofitar aquestes aigües termals per curar malalties.
Aquests llocs també oferien l'oportunitat de fer exercici en les piscines a més a més de les reunions socials.
Molt interessant!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Tal com han dit algunes de les meves companyes, les termes van suposar un gran avenç en la higiene de l'època i això també va suposar la reducció de patir infeccions. El fet que s'utilitzessin les termes com a un lloc on fer reunions és interessant ja que possiblement no és el primer indret que m'imagino quan penso en fer una reunió. Molt interessant!

Jana Casacuberta ha dit...

Cal destacar la importància de les termes ja que, com bé has dit, era l'únic lloc on es barrejaven tot tipus de classes socials. Trobo molt curiós que els filòsofs fessin servir les termes com a lloc de recreació i de debat entre ells sobre els temes que ens consternaven.

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Les termes van ser un avenç molt important, tant com a infraestructures, com a llocs medicinals ja que gracies a aquestes, la taxa d'infeccions degudes a la poca higiene del moment, va reduir-se.
Molt interessant!

Berta Dong Reixach ha dit...

Com ja has dit, les termes era un dels pocs llocs que existien on es barrejaven tota mena de classes socials, ho trobo molt curiós. Per el que entenc a les termes era un lloc per petar la xerrada amb els amics i desconnectar una mica. Podem veure que avui en dia en alguns balnearis es segueixen conservant algunes termes.
Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts