EL GRAN INCENDI DE ROMA

Després de Crist, Roma, era una ciutat mal urbanitzada amb carrers estrets on no hi cabia massa gent, on les milers de cases de fusta tenien poca separació entre sí i on hi havia pràcticament llocs on poder aconseguir aigua corrent, als barris pobres.

L'imperi va intentar evitar els inevitables incendis constituint un cos de bombers format per esclaus, malgrat això, durant l'any 64 es va produir el Gran incendi urbà de Roma.
 
                        El Gran Incendi de Roma 64 DC.

Segons Tàcit, El foc va començar a la zona comercial de la ciutat prop del circ Màxim i l'incendi es va propagar ràpidament a causa del vent, i així durà cinc dies destruint el centre de roma sense distingir: temples, cases de rics o edificis dels més desfavorits.

Es calcula que les conseqüències van ser uns set districtes molt danyats i tres completament destruïts, milers de víctimes i que 200 mil persones van haver de buscar un nou lloc per viure, els edificis destruïts en si serien al voltant d'uns 4000 edificis i 132 viles. Quan el foc va perdre força l'emperador va deixar entrar els ciutadans al seu jardí i els hi va oferir provisions. 

                             El Gran Incendi de Roma 64 DC.

Tot i així hi ha una versió contradictòria, que diu que no va ser un accident, sortida del poble. Que diu que l'emperador Neró en un atac de bogeria va provocar el foc i mentre l'incendi durava ell el contemplava tocant la lira.En aquest cas el foc hauria estat provocat per esclaus de l'imperi, que suposadament se'ls havia vist amb entorxes revivint i iniciant els focs.  El motiu per el que ell hauria iniciat el foc s'hauria degut per reorganitzar tota la ciutat romana construint grans avingudes i fins i tot per construir els seus palaus i jardins imperials.
Els ciutadans estaven tan enfadats contra l'emperador ell que va decidir culpar  als seguidors del nova religió emergent, els cristians. Que per la desconeixença dels seus actes la gent creien que eren uns barbers.Com que se'ls va culpar del desastre, van poder justificar per tant, la seva persecució des de l'imperi Romà que després d'aquest incendi va ser brutal.

Aquí deixo un enllaç, i un vídeo més avall, on s'explica perfectament amb altres paraules els fets històrics.


Martí Grau 
1r Batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
Encara no havia sentit a parlar sobre aquest incendi. He buscat alguna informació més, i he trobat que, a la segona versió on culpen a l'emperador Neró, mentre tocava amb la lira es diu que era la cançó "El saqueig de Troia".
Bona feina!
No en sabia res d'aquest incendi però penso que és un fet important dins la història de Roma. Com has dit, es creu que Neró va provocar aquest foc i en va culpar els cristians. És una mostra del que es pot arribar a fer quan es té el poder. Molt interessant!
Unknown ha dit…
Aquest incendi per mi era desconegut i m'ha agradat llegir sobre ell, encara que sigui un fet trist. M'ha recordat que actualment quan hi ha incendis sempre són les zones de les ciutats amb menys recursos les que acaben més perjudicades, és una llàstima que els més pobres sempre ho tinguin més difícil per sortir endavant. Bona feina.
Rebeka Picoiu ha dit…
El que més m'ha impactat de tota aquesta informació són els estudis que s'han realitzat per calcular les conseqüències. Un tema molt trist però interessanta la vegada.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES