5 de maig del 2023

DIVERSES COSES QUE SÓN FONAMENTADES EN LA MITOLOGIA I SÓN UTILITZADES EN L'ACTUALITAT

La mitologia grega és una font inesgotables d'històries que han captivat la imaginació de la gent durant segles. Moltes de les seves llegendes han influït en diverses àrees de la vida quotidiana, des de la literatura fins a la política. En aquest sentit, és interessant destacar alguns exemples de coses que estan basades en la mitologia grega i que són utilitzades en l'actualitat. A través d'aquests exemples, podrem comprendre la influència duradora de la mitologia i la seva capacitat per mantenir-se rellevant en el temps. 

Això inclou objectes, conceptes i fins i tot expressions. 

Giulio Romano, pintura mural dels déus olímpics, cortesia del Palazzo del Te a màntua  

EL TERME NARCISISTA 

El mite explica la història d'un jove anomenat Narcís, conegut per la seva bellesa extraordinària. Un dia, mentre passejava pel bosc, es va trobar amb una bassa d'aigua i va quedar captivat pel seu propi reflex. Narcís es va enamorar tan de la seva pròpia imatge que no es va poder arrencar de la vora de l'aigua, i finalment va morir allà, consumit pel seu propi amor. 

El terme narcisista prové d'aquest mite. Aquesta paraula s'utilitza per descriure una persona que té una actitud o conducta narcisista, caracteritzada per una gran autoestima, la necessitat constant d'admiració i atenció per part dels altres, i una preocupació excessiva per la seva pròpia imatge.  

Narcís s'enganxa al seu propi reflex a la primavera. J.W. Waterhouse, 1903

LA MARCA NIKE

L'origen de la marca Nike es remunta a la mitologia grega, ja que l'empresa va rebre el nom de la victòria, Niké. En l'art grec antic, Nike sovint es representava com una deessa alada sostenint una corona, que era un símbol de la victòria. El famós logotip "swoosh" de Nike també es va inspirar amb la mitologia, ja que representa les ales de la deessa i la rapidesa associada amb al rendiment atlètic. Mitjançant l'ús de la mitologia en la marca, Nike ha vinculat amb èxit els seus productes amb conceptes com la força, l'èxit i l'atletisme, fet que ha contribuït a la popularitat i l'èxit global de la marca. 

La marca Nike 

  

  

La victòria alada de Samotràcia, Herman Thiersch

L'EXPRESSIÓ EL TALÓ D'AQUIL·LES

L'expressió prové de la mitologia grega, concretament de la història d'Aquil·les, un guerrer poderós que era invulnerable a fer mal, llevat d'una petita zona del taló on la seva l'havia subjectat mentre el submergia al riu per fer-lo immortal. Durant la guerra de Troia, va rebre un tret al taló amb una fletxa i li va causar la mort. La frase "el taló d'Aquil·les" ha arribat a significar el punt feble d'una persona, sovint s'utilitza per descriure una debilitat o defecte particular que pot conduir a la caiguda.

El taló d'Aquil·les

CONCLUSIÓ

Utilitzar coses que es basen en la mitologia grega ens permet connectar amb el nostre patrimoni cultural, trobar inspiració, educar-nos i utilitzar simbolismes per comunicar idees complexes. La influència de la mitologia grega ens envolta i continua sent una part important de la nostra societat moderna. 

Justie Anaman
4t ESO

9 comentaris:

StephenAppiahTech ha dit...

una bona llisó sens dubte

StephenAppiahTech ha dit...

Nike inspirant-se en la mitología grega, em pregunto d'on han rebut inspiració les altres marques exitoses

Bassma Boukilou ha dit...

Bona entrada! M'ha semblat molt interesant que alguns aspectes de la mitologia grega s'utilitzin avui en dia per representar alguna cosa o referir-se a algú. Podem arribar a dir que la mitologia ha pogut influenciar molt a la societat fins avui en dia.

Irene Altés ha dit...

Una entrada molt interessant! És curiós veure com s'han recuperat tantes coses de la mitologia grega a la societat d'avui dia. Un altre personatge que s'utilitza i es veu molt freqüentment en marques de varis productes, és el pegàs, com a la marca Pegaso dels automòbils.

Maria Vasileva ha dit...

Molt bona entrada. M'ha agradat molt la teva entrada perquè el què has explicat m'ha semblat molt interessant, perquè no en tenia ni idea de tot això i em sembla molt curiós com moltes coses quotidianes de la nostra vida provenen de la mitologia grega sense que tinguem ni idea. Segur que hi ha un munt de coses més que vinguin d'allà i que avui en dia tothom desconeix i li resta importància. Bona feina.

Laura Font ha dit...

Entrada molt interessant, és un fet que la mitologia ens ha influenciat molt, ja que encara segueix persistint en el 2023 i de moltes formes diferents com ve has explicat a l'entrada grans marques d'avui en dia com pot ser Nike, s'han inspirat en ella, també podem trobar conceptes generals i abstractes com el narcisisme. M'encantaria veure una part dos d'aquesta entrada!

kawtar el mouden ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada. Em sembla una entrada molt interessant. És un tema bastant curiós. Mai he arribat a pensar que la marca Nike s'inspirés en la mitologia grega. També tampoc sabia que Nike en aquella època representava una deessa alada sostenint una corona, simbolitzant la victòria. M'he quedat bastant sorpresa. Tot i així, és molt bona entrada i molt original.
Bona entrada !

Marc Gómez ha dit...

És increïble veure com de lluny ha arribat la cultura de l'antiga Grècia. Des de marques fins a expressions, fins i tot noms de plantes, com el Narcís. Que el seu mite no només dona nom al terme "narcisista" sinó també a la flor "narcís" que es diu així ja que la flor mira cap a terra, com si es mires a ella mateixa, d'aquí el nom.

MANAL BOUKILOU ha dit...

Aquest article és molt interessant i mostra de manera clara com alguns elements rellevant del món de la mitologia grega s'han integrat a la cultura moderna, des de les paraules fins a les marques. És encoratjador saber que les llegendes d'abans han sobreviscut al pas del temps i encara són rellevants per a la nostra societat actual.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts